Afbeelding
G. Brokelman

Creatief denken kan bomenkap voorkomen

ma 26 februari 2024 Hardenberg

Met deze gedachte werd in januari de ‘Stichting Bomenridders Hardenberg’ opgericht. Met als doel het beschermen van het milieu en natuurschoon in het algemeen en in het bijzonder van bomen.

De oprichters vonden het tijd worden om de krachten te bundelen. Links en rechts werd er geklaagd dat er toch wel erg veel vergunningen voor het kappen van grote bomen werden aangevraagd. Waarom wordt er niet eerst goed nagedacht over andere mogelijkheden dan kappen?
En zo ontstond Stichting Bomenridders Hardenberg. De eerste in zijn soort in Oost Nederland.
Het bestuur van de Stichting, bestaande uit Rieks Bulthuis, Fenny Ensing, Jan P. Mauritz en Bertie Harmsen willen de vinger aan de pols houden bij rooi- en kapvergunningen. Als ze het er niet mee eens zijn, gaan ze daar tegen protesteren. Vreedzaam, maar geven ze aan, we schuwen geen enkel middel. Indien nodig, zoeken we de rechter op.

Deze oprichting moest gevierd worden. Met het planten van een boom! En niet zo maar een boom. Op een plek waar deze duidelijk zichtbaar zou zijn vanaf de straat. Dat werd aan de Oldemeijerweg. En dus werd donderdag 22 februari een grote fladder-iep ( Ulmus laevis) geplant. Nu al 9 meter hoog en kan uiteindelijk wel 40 meter hoog worden.
Een 40-tal geïnteresseerden trotseerden de regen en luisterden naar de toespraken, waaronder Bomenridder Huib Sneep uit Schiedam.
De belangrijkste handeling werd daarna verricht door de 4-jarige Emily Kuizenga, met ondersteuning van twee bestuursleden van de Stichting, te weten Bertie Harmsen en Fenny Ensing.Als jongste buur mocht zij de plaquette onthullen en de laatste grond op de wortelkluit scheppen. Waarbij ze niet vergat de grond goed aan te stampen. Astrid Petter zal over enige tijd hier wilde bloemen en planten aanbrengen.
De eerste boom is nu geplant. Maar, geven de Bomenridders aan, zij zullen de hulp van de Hardenbergers nodig hebben. Ze hopen dat in elke kern mensen zich als bomenwachter zullen opgeven. Tenslotte zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor het behoud van de natuur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 6 minuten geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 45 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 2 uur geleden