Afbeelding

De noviteit van Gewoon Gezond Heemse: een geslaagde activiteit

wo 22 november 2023 Hardenberg

Een buurtmoestuin met een andere manier van groenten telen. Een leuke hobby in Heemse voor mensen die vooral ook Gewoon Actief en Gezond bezig willen zijn. In de Gezondheidsweek in het voorjaar ontstond de buurtmoestuin De Bloeiende Buurt. Groenten verbouwen met de niet-spitten methode. In een streetart achtige omgeving met een passende, gezellige wandschildering van bloemen en groenten.

Lekker in de buitenlucht in de moestuin werken. Intussen verbouw en eet je niet alleen je eigen biologische groenten, maar je verbrandt ook flink wat calorieën. Het bleek een succes te zijn. Op 10 tuinbedden werd een laag karton om (het oude) meerjarig onkruid te verstikken. Daarop een hoge laag champignoncompost en groencompost. En er ontstond een gevarieerd bodemleven en prima biologische plantengroei voor groenten. 

Het werd een mooi project. Voor een mooie groep van 7 bewoners die de buurtmoestuin gingen draaien. Qua oogst was het zeker een succes. Er is heel veel groente geoogst. Van boerenkool tot courgette en van wortel tot snijbiet. 

Een leraar van het Greijdanuscollege, hij zit in de buurtmoestuingroep, is een keer met zijn klas naar de moestuin is geweest om te vertellen over de moestuin. Daarnaast zijn er in de zomerperiode ook verschillende activiteiten rond en vanuit de moestuin georganiseerd. Bijvoorbeeld een aantal keer een buurtuurtje op de vrijdagmiddag. Hierbij konden de buurtbewoners gezellig langskomen voor een kopje koffie en thee en gelijk ook wat verse groente uit de tuin meenemen. Daarnaast is er ook 2 keer een frisse salade workshop georganiseerd met groente uit de tuin. Een keer tijdens het buurtuurtje en de tweede keer tijdens de Buurtmiddag op het Blokkenplein. Telkens was het gezellig druk. De oogst? Boerenkool, wortelen, courgette, snijbiet, sla en mais. Wat willen ze nog meer daar in Heemse.

De winter in

Het project werd steeds bekender en er ontstonden mooie samenwerkingen. Onlangs is bijvoorbeeld een grote lading verse boerenkool bij de kookgroep ‘wat de pot schaft’ van de wijkvereniging langs gebracht die dat zijn gaan gebruiken voor hun maaltijd. En de tuin ziet er nog steeds aardig groen uit. Alle (winter) groenten gedijen nog steeds waarvan sommigen wachten op een beetje vorst. De niet-spitten methode bleek een groot succes gezien de hoeveelheid die kon worden geoogst. In deze periode gaan ze de tuin alvast winterklaar maken voor een nieuw seizoen. Want de buurtmoestuingroep gaat er zeker mee door. Aanhaken dus. Voor nog meer activiteiten. Hoeveel liefhebbers? Dat is afhankelijk van hoe het gaat lopen. Welke mensen er aanhaken en welke ideeën daar uit voort komen. Er wordt ook nog meer samenwerking met de kinderopvang en scholen gezocht. Zodat de kinderen een bezoek mogen brengen aan de buurtmoestuin om ze al vroeg te leren hoe groenten groeien.

Bijdrage aan sociale cohesie

Het hele project heeft een mooie bezigheid imago gekregen. Er wordt regelmatig over gepraat en het heeft tot een stukje bewustwording geleid. Er is saamhorigheid ontstaan. De Buurtuurtjes hebben bijvoorbeeld zeker voor mooie en gezellige ontmoetingen gezorgd voor mensen uit de buurt. Ook tussen mensen van verschillende culturelere achtergronden en mensen die elkaar van te voren niet kenden. Op deze manier draagt dat zeker bij aan de sociale cohesie. Wie informatie zoekt, tips wil geven en mee wil doen, neem dan contact met de buurtmoestuin groep op via e-mail gewoongezondheemse@gmail.com of volg ze via Facebook en Instagram van Gewoon Gezond Heemse.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Groene Inspiratiedag Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Open dag Seniorensport Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Karel Pullen vindt het mooi geweest Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
The Doors Alive (UK) in de Baron Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Thijs Kemperink & Erwin Nyhoff sluiten theaterseizoen af Twenterand 8 uur geleden