Afbeelding

Volop beleving bij Kalkovens tijdens OMD

do 31 augustus 2023 Hardenberg

Traditiegetrouw tijdens het tweede weekend in september, dus zaterdag 9 en zondag 10 september, wordt landelijk de Open Monumentendag gehouden. Alle Rijksmonumenten zijn dan gratis te bezichtigen. Ook het Streekmuseum de Kalkovens in Dedemsvaart zet haar deuren wagenwijd open.  Het landelijke thema van de dag is dit jaar  ’Levend erfgoed’.  De Historische Vereniging Avereest zal op het kalkoventerrein in Dedemsvaart in een aantal partytenten “levend erfgoed’ inzichtelijk maken door te laten zien hoe in de loop der jaren de verwarming van onder andere woningen in het verleden geregeld was. Stoken met turf werd stoken met kolen en dat werd weer stoken op gas. En de zeer nabije toekomst is stoken met behulp van zonne-energie, infraraad, warmtepompen etc. Installatiebedrijf Starke uit Dedemsvaart is bereid gevonden die toekomstige warmtebronnen te tonen en daarover voorlichting te geven. In de vijfde partytent zullen twee energiecoaches van de gemeente hun best doen om alle vragen van de bezoekers over dit onderwerp te beantwoorden.

Veel activiteiten

Maar er is meer. Na de opening op het kalkoventerrein door Wethouder W. te Kate wordt op zondag september om 11.00 uur op zaterdag 9 september een oudhollands wagenspel opgevoerd door theatergroep ‘De Bende van Mina Koes’ uit Zuidwolde onder de titel: Beetje Dom’. De hoefsmid voorziet  ter plekke twee stoere Belgische trekpaarden van nieuwe hoefijzers. Ook zal de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Hoogstraten op de oude fundering van de gashouder een begin maken met een kunstwerk als onderdeel van de vele activiteiten die er zullen zijn in oktober tijdens de Dedemsvaartse DNA-Kunstexpeditie 2023. Daarnaast zal een verhalenvertelster voor de jeugd verhalen vertellen in onze streektaal, wordt er gevaren met de vlet op de Dedemsvaart, is beeldend kunstenaar Peter van der Veer bezig zijn kunstwerk te voltooien, is er een spannend springkussen aanwezig voor de jeugd, wordt de catering verzorgd door Tom Rooth en het geheel opgeluisterd door het draaimolen De Parel uit Meppel.

De organisatie nodigt iedereen van alle leeftijden uit om de Open Monumentendag(en) mee te beleven. De toegang is gratis. 

Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 8 uur geleden
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 14 uur geleden