Afbeelding

Kansen binnen de energietransitie

wo 10 mei 2023 Hardenberg

De ‘’energietransitie’’ is een modewoord aan het worden dat dagelijks voorbij komt. Het gaat dan voornamelijk over het gasvrij maken van woningen. Door deze transitie neemt de behoefte aan stroom enorm toe en dat wordt nog veel gekker als we alleen nog in een elektrische auto’s mogen rijden. Gebruikte een gemiddeld huishouden met gasaansluiting zo’n 3500 kwh per jaar, dat wordt dan zomaar 20.000 kwh. En dan hebben we het alleen nog maar over huishoudens; voor bedrijven heeft de overgang van gas naar stroom nog veel meer gevolgen en u kunt zich voorstellen dat het stroomnet de vraag niet kan bijhouden. Ook in Hardenberg worden we hier mee geconfronteerd, een hele slechte ontwikkeling.


Het lijkt op z’n vriendelijkst gezegd dus merkwaardig om een transformatie van gas naar stroom te willen bewerkstelligen als netbeheerders over onvoldoende infrastructuur beschikken om de transitie ook daadwerkelijk uit te voeren. Daarbij komt nog dat wind en zon lang niet genoeg stroom gaat opleveren om in de vraag te voorzien. Er moet dus goed en snel nagedacht worden over andere oplossingen. Gelukkig is er een heel goed alternatief voor handen waar we gelijk mee kunnen beginnen: Groengas uit de veehouderij. Met dagverse mest kan door middel van monomestvergisting Biogas worden gemaakt. Dit kan opgewaardeerd worden tot aardgas dat door huishoudens en bedrijven kan worden gebruikt met de huidige installaties.


De veehouderij in onze gemeente heeft de potentie om ruim 75% van de huishoudens te voorzien van Groengas. Voor onze plattelandsgemeente geeft dit enorme kansen. Ik ben zelf agrarisch ondernemer en betrokken bij een initiatief om Groengas te gaan produceren omdat ik als boer wil blijven ondernemen maar ook begrijp dat de sector een bijdrage moet leveren aan stikstofreductie en dat is nou precies wat er gebeurt. Monomestvergisting levert dus niet alleen gas op maar reduceert in het proces de uitstoot van stikstof, CO2 en methaan. Na vergisting resteert een digistaat en dat spoelt minder uit naar het grondwater dan gangbare drijfmest. Meerdere vliegen in één klap en perspectief voor de veehouderij. Netbeheerders hebben de opdracht om in het beroemde jaar 2030, waar alles opgelost moet zijn, 20% Groengas op het net te verwerken waar dit op dit moment nog 1% bedraagt. Groengas uit dagverse mest maakt de energietransitie betaalbaar en schaalbaar en biedt perspectief aan de agrarische sector: gewoon doen.


Martijn Timmermans

Raadslid VVD Hardenberg

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 6 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 11 uur geleden