Afbeelding
G. Brokelman

Binnenkort kan iedereen op Tijdreis!

za 6 mei 2023 Hardenberg

Zaterdag 6 mei heeft een groep genodigden van de Historische Vereniging Hardenberg, de allereerste Tijdreis gemaakt. Gefocust op het thema “ENERGIE” hebben de deelnemers een middag rondgereisd door verleden, heden en toekomst. De trip was een laatste praktijktest voordat “het grote publiek” (binnenkort!) voor een Tijdreis kan inschrijven. Maar was ook bedoeld als “Promotietour” in de ruimste zin des woord.

Als eerste werd stilgestaan bij de Oelemölle, een voorbeeld van het oudste gebruik van windenergie. De reis ging verder richting Bergentheim waarbij onderweg door gidsen Arjen en Henk verteld werd over het ontstaan en de ontwikkeling van dit veenkoloniale gebied.

De eerste halteplaats tijdens deze Tijdreis was het Veenmuseum in Westerhaar. Hier maakten de reizigers een rit met een dieseltreintje over het museumterrein langs enkele van de oude gebouwen. En onder het genot van een kop koffie/thee (+ krentewegge) kreeg men een korte toelichting over de oorsprong van het veengebied, het afgraven van turf en een beeld van het leven van de eerste arbeidersgezinnen in het veen.

Daarna ging het weer terug naar het heden, en wel naar Kloosterhaar. Daar werd aandacht besteed aan één van de grootste drijvende Zonneparken van Nederland en aan de plannen - en mogelijkheden voor Windenergie in de gemeente Hardenberg. Ook andere energie gerelateerde onderwerpen kwamen onderweg kort aan de orde.

Verder noordwaarts ging het richting Lutten. Daar bevond zich de volgende halteplaats: de Futurefarm van boer Erik Back (nèt uitgeroepen tot Agrarisch ondernemer van het jaar!). Boer Back en zijn medewerkers werken hard en enthousiast aan het ontwikkelen van gesloten kringlopen wat betreft energie en voedingsstoffen. Futurefarm zou je kunnen zien als een landbouwbedrijf van de toekomst, dat niet alleen melk en vlees produceert maar ook energie!

Rond 17:15 uur was de groep weer terug aan de Europaweg in het heden. Met in herinnering een interessante, leerzame en ontspannen reis door de tijd.

En wanneer kunnen wij nu op reis? zult u zich afvragen. Op dit moment werken de ICT-studenten van het Alfa-College aan de laatste knelpunten in de website van Tijdreis-Hardenberg. De werkgroep zal ruimschoots laten horen als de inschrijving open gaat. Of kijk af en toe even op www.tijdreis-hardenberg.nl

Afbeelding
Afbeelding
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 29 minuten geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 37 minuten geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 53 minuten geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 7 uur geleden