Afbeelding
G. Brokelman

Verkeersexamen 2023

do 6 april 2023 Hardenberg

Wethouder Alwin te Rietstap gaf om 9.00 uur het startsein voor het VNN praktisch Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen in de gemeente Hardenberg. 

Een beetje zenuwachtig startten ruim 500 leerlingen op 4 april in Hardenberg en 200 leerlingen op 5 april in Dedemsvaart voor dit examen. Het theorie-examen hadden de leerlingen allemaal al achter de rug. Vanaf het plein bij ‘het Morgenlicht’ organiseert Veilig Verkeer Nederland afdeling Hardenberg dit jaar een fietsroute door het centrum van Hardenberg. In Dedemsvaart wordt een dag later gestart vanaf de sporthal de Citadel. Op beide locaties is een route uitgestippeld waar leerlingen met verschillende verkeersregels te maken krijgen zoals: rotondes, verkeerslicht en diverse voorrangregels. Er wordt getoetst of de kinderen de theorie van de verkeersregels ook in de praktijk kunnen brengen. En of ze zich op de weg veilig en verantwoord gedragen en goed kunnen inspelen op verkeerssituaties

Langs de route staan vrijwilligers die, aan de hand van een digitale controlelijst, beoordelen of de leerlingen de vereiste verrichtingen goed hebben uitgevoerd. En gecertificeerde vrijwilligers van de stichting Verkeersregelaars Hardenberg houden een extra oogje in het zeil op plaatsen waar het voor de leerlingen extra moeilijk kan worden om de verkeerssituatie goed te overzien. Uit de analyse achteraf blijkt dat goed achteromkijken en duidelijk richting aangeven de meest voorkomende fouten zijn. Niet alleen de leerlingen maar ook de meer dan 80 vrijwilligers verdienen een grote pluim. 

Meedoen aan het praktijkexamen kan alleen als de fiets veilig is. Nadat de fiets gecontroleerd en het rugnummer gecheckt is start elke halve minuut een leerling. Bij verkeersgevaarlijk gedrag, zoals doorrijden bij een rood verkeerslicht of bij een ernstige voorrangsfout is de leerling gezakt. Dat komt slechts zelden voor en super trots kan gemeld worden, dat 99% van de leerlingen voor dit examen geslaagd is! Ook een veertigtal leerlingen van de taalschool heeft meegedaan om ervaring op te doen om een vaardige verkeersdeelnemer te worden. En wat hebben ze het knap gedaan. 

Dankzij de inzet van de leerlingen, ouders en vrijwilligers kan iedereen terugkijken op letterlijk geslaagde dagen. Op school krijgen de leerlingen dan ook een welverdiend diploma. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het college van burgemeester en wethouders waren op 17 mei op werkbezoek in de kern Bergentheim.
College B&W bezoekt Bergentheim Hardenberg 3 uur geleden
Gebiedsaanpassing: 'houd het stationsgebouw altijd goed herkenbaar' is het uitgangspunt
Gebiedsontwikkeling: nieuwe doelen voor omgeving station Hardenberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Partnerbijdrage 6 uur geleden
Afbeelding
Bridge-nieuws Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde donateursactie Ommen 7 uur geleden