Als onderdeel van uitgebreide duurzaamheidsplannen wordt het aantal zonnepanelen bij VV Mariënberg binnenkort uitgebreid van 150 naar 240.
Als onderdeel van uitgebreide duurzaamheidsplannen wordt het aantal zonnepanelen bij VV Mariënberg binnenkort uitgebreid van 150 naar 240. Archieffoto

Duurzame ontwikkelingen bij V.V. Mariënberg

wo 29 maart 2023 Hardenberg

“Het is een hele expeditie, maar het gaat lukken.” Dat zegt voorzitter Jan Hagedoorn van VV Mariënberg over de verduurzamingsplannen bij VV Mariënberg. “Heel veel sportverenigingen kampen met (te) hoge energierekeningen. Als het goed is, is de rekening bij ons volgend jaar nul,” lacht de voorzitter. Hij duidt daarmee op de tweede partij zonnepanelen, die volgende week worden gelegd en plannen voor de plaatsing van warmtepompen, zonneboilers en zo meer tijdens de zomerstop. 

Hagedoorn noemt het vrij uniek in Nederland dat Mariënberg als één van de eerste sportverenigingen van het gas afgaat. Hij spreekt nog wel van ‘een gaatje’ in de begroting met betrekking tot de verduurzamingsplannen, maar heeft zijn hoop gevestigd op de gemeenten Hardenberg en Ommen  en de provincie Overijssel om het geheel financieel dekkend te krijgen. “We weten dat de instanties positief tegenover onze plannen staan. Er is echter nog geen concrete toezegging gedaan, maar dat komt vast wel,” zegt de voorzitter met enige overtuiging. 

Ingegeven door de problematiek rond CO2 en stikstof en in het belang van een beter milieu besloot vv Mariënberg drie jaar geleden al, in haar vijfjarenplan, gefaseerd van het gas af te gaan en zelf elektra op te wekken. De energiecrisis zorgde ervoor dat dit een speerpunt werd in het clubbeleid. Ingegeven door de torenhoge energiekosten en de (toen nog) voordelige financieringsmogelijkheden, zag het bestuur mogelijkheden voor een uniek verduurzamingsproject. Er werd een Plan van Aanpak opgesteld, dat al deels is uitgevoerd. Zo is onder meer de terreinverlichting al vervangen door led verlichting en zijn al eerder 150 zonnepanelen geplaatst. Dit aantal wordt nu uitgebreid naar 240.  

Maatschappelijk actief

Door volledig onafhankelijk te worden van energieleveranties en de daarbij behoorde financiële onzekerheid denkt v.v. Mariënberg haar organisatie voldoende robuust te maken om ook de komende jaren de spilfunctie, die zij in de samenleving heeft, te blijven bekleden en zo het platteland leefbaar te houden. In dat kader werd enige tijd geleden al het convenant ‘Samen fit verder’ met de gemeente Ommen getekend. Op basis daarvan werd onder andere koersbal door de vereniging opgezet, wat volgens Hagedoorn een groot succes is gebleken. “Wij organiseren een keer per maand koersbal. Een fantastische gezellige middag, die druk bezocht wordt. Zodanig zelfs dat binnenkort een tweede mat wordt aangeschaft. Al met al gaan we flink aan de slag en maken er wat moois van,” aldus Hagedoorn.  

Gejuich bij FC Zutphen na de openingstreffer
FC Zutphen neemt de zesde plaats over van Den Ham Sport Ingezonden 8 minuten geleden
Afbeelding
Bingo in 't Uilenest Hardenberg 1 uur geleden
Lisanne Koers direct na de partij
Lisanne Koers blijft ongeslagen Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 16 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 16 uur geleden