V.l.n.r. Evert Schutte, wethouder Te Rietstap, huisarts Hulscher.
V.l.n.r. Evert Schutte, wethouder Te Rietstap, huisarts Hulscher.

Huisartsen hebben sinds kort een jeugdconsulent

wo 5 januari 2022 Hardenberg

Sinds enige tijd kunt u bij de meeste huisartsenpraktijken in de gemeente Hardenberg terecht bij een jeugdconsulent. Deze jeugdconsulent ondersteunt de huisarts bij vragen van jongeren in de leeftijd tot 18 jaar die zelf, of via hun ouders/begeleiders bij de huisarts komen.

“Gezamenlijk willen we de Jeugdhulp verbeteren. We hebben hiervoor contact gelegd met scholen, jeugdhulpaanbieders, huisartsen, maatschappelijk werk etc. met de vraag: hoe kunnen we de jeugdhulp op lokaal niveau goed regelen?”, vertelt wethouder Te Rietstap van de gemeente Hardenberg.

“De jeugdhulp liep via het Samen Doen team. Dit liep niet altijd vloeiend. Heel vaak kwamen ze toch bij de huisarts terecht in plaats van rechtstreeks bij de jeugdhulpverlener. Dit zorgde voor frustratie en toen zijn we als huisartsen het gesprek aangegaan met de gedachte dit moet anders en beter”, vertelt huisarts Hulscher uit Hardenberg. 

Een jeugdconsulent werkt samen met de huisarts, maar ook met de verschillende andere (keten)partners in de wijk. De jeugdconsulent verkent samen met de jeugdige en zijn ouders wat er aan de hand is. In bepaalde gevallen wordt een kortdurende interventie ingezet als daarmee verdere doorverwijzing voorkomen kan worden. Het gaat om begeleiding met het doel dat de jongere met psychische of psychosociale klachten zich beter te laten voelen.

Klachten in kaart brengen

Evert Schutte, is één van de drie jeugdconsulenten in de gemeente Hardenberg. “Ik ben een aantal weken geleden gestart als jeugdconsulent bij de gemeente Hardenberg. Ik ervaar deze periode als zeer positief. Ik ben verbonden aan een aantal huisartsenpraktijken in Hardenberg en heb wekelijks spreekuur op de verschillende locaties. De desbetreffende huisarts verwijst de jongere naar mijn spreekuur. Ik probeer de klachten van de jongere in kaart te brengen en ik kan dan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een jeugdhulpverlener, of maatschappelijk werker”, vertelt Evert.

Voorbeelden uit de praktijk

Evert vertelt over een aantal voorbeelden uit de praktijk. “Bij mij komen jongeren die door de coronamaatregelen niet lekker in hun vel zitten, gepest worden, een moeilijke start maken op een nieuwe school, depressief zijn”, vertelt Evert. “Soms komen jongeren met buikpijn bij de huisarts, de huisarts verwijst de jongere door naar mij. De buikpijn kan ook voortkomen uit spanningen binnen het gezin. Het is mijn taak om uit te zoeken waar die spanningen wegkomen en uit te zoeken of een verwijzing nodig is, maar soms zijn een aantal gesprekken ook voldoende”. Ouders met vragen over opvoeding kunnen ook terecht bij de jeugdconsulent. Het voordeel van een jeugdconsulent is de korte lijn met huisarts en bijvoorbeeld een jeugdhulpverpleegkundige. “We kunnen sneller schakelen. Ik denk mee en geef advies over mogelijke oplossingen, behandelmogelijkheden en kan een verwijzing regelen”, geeft Evert aan.


Grote voordeel is tijdswinst

“Het grote voordeel van jeugdconsulenten is de tijdswinst. In het verleden kwam een jongere op de wachtlijst voor een GGZ instelling. Een jongere was na drie maanden aan de beurt, maar dan bleek dat dit toch niet de juiste instelling was met de juiste behandeling voor de jongere en ondertussen waren er al enkele maanden verstreken. In de huidige situatie gaat een jongere naar de huisarts, wordt dezelfde week nog verwacht op het spreekuur van de jeugdconsulent. De jeugdconsulent kan vrij goed inschatten wat de jongere nodig heeft. Het gaat via korte lijnen, dus tijdswinst“, vertelt wethouder Te Rietstap. “De lijn is soms nog korter want ook een assistente kan doorverwijzen naar de jeugdconsulent. En daarnaast kan de jeugdconsulent alle tijd nemen voor de jongere”, vult huisarts Hulscher aan. 

“Het belangrijkste voor ons als huisartsen is dat de jeugdconsulent ook bekend wordt bij de scholen en de GGD en dat zij ook de juiste route gaan bewandelen. En dat het een normaal proces wordt”.

De jeugd wordt de grote winnaar

De jeugdconsulent wordt gefinancierd door de gemeente Hardenberg. Meer dan 70 procent van de huisartsen in de gemeente Hardenberg doet mee aan dit project. “Het is een pilotproject. Het moet nog tijd krijgen. Maar de start is al erg mooi. Ik heb het volste vertrouwen in dit project. De jeugd komt bij dit project als grote winnaar uit de bus”, eindigt wethouder Te Rietstap het gesprek. 

Meer informatie vindt u in bijgaande folder

Folder jeugdconsulent gemeente Hardenberg

Afbeelding
The Doors Alive (UK) in de Baron Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Thijs Kemperink & Erwin Nyhoff sluiten theaterseizoen af Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Hardenberg volgt ontwikkelingen Schippersplas op de voet Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Modeshow met dansdemo's Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Inzameling oud papier Hardenberg 3 uur geleden