Afbeelding

De dokter met de vis stopt

wo 29 december 2021 Hardenberg

Op 1 januari 2022 neemt Wim van As, bekend als de ‘dokter met de vis’, afscheid na 36 jaar huisarts te zijn in Hardenberg. 

“Bij onze verhuizing naar het Meeuwenplein kreeg ik op mijn bureau een vissenkom met een zwarte vis. Dit is voor klein en groot fantastisch. Ik word daarom ook vaak de ‘dokter met de vis’ genoemd”, vertelt Wim lachend. “Het besluit om te stoppen als huisarts was voor mij een lastig besluit. Ik vind het vak mooi en bijzonder. De contacten geven mij energie. Ik heb besloten om helemaal te stoppen, een beetje werken is niks voor mij”.

Wim van As mocht bijna 37 jaar huisarts in Hardenberg zijn. In 1982 voltooide hij zijn opleiding als huisarts. “Na militaire dienst ging ik op zoek naar een plaats als huisarts, en toen kwam ik hier terecht. Ik ben gestart als solohuisarts in een unit in de Lijsterstraat met één assistente. Ik kon een deel van de praktijken van de huisartsen Nauta en Posthuma overnemen”, vertelt Wim. 

In 1992 is de praktijk aan het Meeuwenplein gebouwd. Hier was meer ruimte en waren er meer mogelijkheden. “Ik woon ook naast de praktijk. Maar de praktijk gaat per 1 januari ook definitief dicht. Ik ben de laatste huisarts in Hardenberg met een praktijk aan huis. Toen ik hier kwam waren er zes huisartsen op vier adressen en ik was de zevende”. Door de veranderingen in het huisartsen vak is Wim van As in het jaar 2003 een maatschap aangegaan met de toenmalige huisartsen aan de Floralaan, Paul Vrijmoeth, Bé Prenger en Greet Hulstijn. Vanaf 1985 is Wim van As ook de huisarts voor de bewoners van de Sprank in Hardenberg. “Dit heeft mij veel voldoening en plezier gegeven”.

De rol van de huisarts is veranderd

Het huisartsen vak is in de afgelopen jaren gewijzigd door veranderingen in de maatschappij, wat vindt u van deze veranderingen? “Natuurlijk is er de afgelopen 36 jaar veel veranderd. De hoeveelheid werkzaamheden is toegenomen, we kregen steeds meer administratieve taken. Gelukkig had ik met de ICT geen moeite, dit regelde ik voor beide praktijken. Veel zorg uit de ‘tweede lijn’ is bij de ‘eerste lijn’ terecht gekomen. Maar de organisatie is ook anders geworden. De assistente heeft zelf een spreekuur. Daarnaast zijn er praktijkondersteuners en verpleegkundigen. De rol van huisarts is veranderd. Het is niet meer per definitie de huisarts zelf, die continue beschikbaar is voor klachten die een medische beoordeling vereisen. Ik ben veranderd van een solist naar een teamspeler. Het is een gezamenlijke aanpak. Dit is alleen maar positief. En het is mooi dat door al die jaren heen het persoonlijk contact toch gebleven is”.

Ziekenhuisuitbreiding geweldig

Terugkijkend op de afgelopen tijd en de veranderingen is ook het ziekenhuis erg veranderd geeft Wim aan.

“Vroeger hadden we elke woensdagmiddag overleg met een beperkt aantal specialisten in het ziekenhuis. Een kort lijntje. Dit contact is nu anders. Toen kende ik elke specialist persoonlijk, dat is nu niet meer. Maar de grote uitbreiding aan specialisaties van de afgelopen jaren is prachtig, heel veel zorg dichtbij huis”.

Liefde voor Palliatieve zorg

“In de loop der jaren ben ik mij meer gaan richten op de palliatieve zorg. Ik deed een speciale opleiding om aanspreekpunt te kunnen zijn voor vragen van collega’s en andere zorgmedewerkers voor deze groep. Je leeft maar één keer, maar je sterft ook maar één keer. Goede begeleiding hierbij is belangrijk. Ik vind het fijn om deze mensen en hun familie te begeleiden. Ook hier stop ik mee. Dit werk kun je ook niet half doen. Je moet altijd bereikbaar zijn, zeven dagen per week”.

Continuïteit is belangrijk

Op de vraag waarom bent u al die tijd huisarts gebleven in Hardenberg en nooit veranderd van woonplaats antwoordt Wim het volgende: “Continuïteit is belangrijk als huisarts. Het steeds veranderen past ook niet bij mij. Een langdurig contact is belangrijk voor patiënten. Een huisarts is een familie-arts. Het was mooi de kinderen te zien van ouders die ik nog in de wieg heb zien liggen. Het was voor mij een groot voorrecht om persoonlijk contact met iedereen te hebben en al die jaren het vertrouwen te krijgen bij problemen, (ernstige) ziekten, geboortes en sterven”.


Al liftend naar ongeval

Welke leuke gebeurtenis is u altijd bijgebleven? “Het was november 1985, ik was net huisarts in Hardenberg. Ik werd ’s nachts opgeroepen bij een ongeluk. In die tijd was er nog geen 112. Het was slecht weer en had gesneeuwd. Maar onderweg naar het ongeluk aan de Hardenbergerweg kwam ik zelf met de auto in de sloot terecht. Gelukkig mankeerde ik niets. Er kwam een busje langs en die heeft mij naar het ongeluk gebracht. In de krant stond een artikel met de titel “Arts liftend naar ongeval’”.

Liefde voor schaatsen

Wim van As zal zich vanaf januari niet vervelen. Hij vindt het fijn om meer tijd door te brengen met zijn vrouw Jelly en de kinderen en kleinkinderen. “De kinderen wonen allemaal in het Westen van het land, en zien we niet zo vaak. We hebben elf kleinkinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 13 jaar. Fijn dat ik nu meer tijd met ze kan doorbrengen. Ook heb ik nog een stapel boeken om te lezen. Ik ben lid van Hou Streek en schaats elke maandagavond in Enschede. Al enkele jaren heb ik meegedaan aan de Elfstedentocht op de Weissensee. Mijn liefde voor schaatsen is begonnen in het jaar 1985/1986 met het schaatsen in de Weerribben. Prachtig die natuur daar. Ook wandelen en fietsen we veel in het mooie Vechtdal”.

Afscheid

Op woensdag 12 januari was een receptie gepland van 16.00-18.00 uur in de Voorveghter. Wim hoopte van velen persoonlijk afscheid te kunnen nemen, maar helaas kan dit door de huidige Corona-situatie niet doorgaan. Als (oud-)patiënten een persoonlijk bericht voor hem hebben, dan stelt hij dat zeer op prijs. Dat kan naar het Meeuwenplein of per mail naar assistente@floralaan.nl.

“Mijn werk zit erop. Mijn patiënten kunnen terecht bij de huisartsenpraktijk aan de Floralaan en zijn daar in goede handen. Ik vertrek met een gerust hart. De zwarte vis krijgt een goede plek”, eindigt Wim lachend het gesprek.

Afbeelding
Ontdekkingstochten in het stadshart van Hardenberg, in het IP Hardenberg 23 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 17 Hardenberg 30 minuten geleden
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 53 minuten geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 2 uur geleden