Afbeelding

Over Oorlog en Bevrijding en nog véél meer in museum Gramsbergen

wo 14 juli 2021 Hardenberg

Binnen de muren van het historisch museum Gramsbergen is veel meer te beleven dan het pand aan het Meiboomsplein uitstraalt. Buitenaf valt direct al iets op! De Symbolische Meiboom, een mast met versierselen en symbolieken die het zinnebeeld van vruchtbaarheid is, symbool van steeds weer oplevende groeikracht en nieuw leven. Boven in de mast prijkt het ‘Wapen van Gramsbergen’. Wie een blik door de ramen werpt ziet, ja, inderdaad blikken! In de opkamer die gebruikt wordt voor wisselende exposities, momenteel dus van allerlei soorten vintage (koek)blikken.

Je komt het museum binnen door een winkeltje in oude stijl. Op 8 juli ging het weer open. En uitgerekend op zijn verjaardag nam die dag ook Gerrit Reinders (van 1934!) er een kijkje. Bij binnenkomst in dit oudste pand van Gramsbergen attendeert hij direct al op een van de vele mini-expo’s, zoals in de vitrine van oude hulpmiddelen van de respectievelijke huisartsen die in het stadje dienst deden. Gerrit wijst op de verlostang van dokter J. Mooij die er tot 1943 zijn praktijk had. Uit de overlevering hoorde hij dat de gynaecologische grijptang (zoals het toen heette), minstens een maal per jaar gebruikt werd. Moest worden, beter gezegd, …. om te oefenen. Want bij de zeldzamere écht moeilijke bevallingen moest de huisarts toch voldoende routine hebben om de tang met succes te gebruiken. Vervolgens laat Gerrit een unieke grote steen, een wappensteen zien, die omgekeerd jarenlang als gewone looptegel werd gebruikt, zonder te weten hoe bijzonder de onderkant was. Want bij toeval werd ontdekt dat het een indrukwekkende Bentheimer gevelsteen is met een zogenaamd alliantiewapen erop van de familie Laer-Sighers, een samenvoeging van de beide familiewapens. De familiesteen zat van origine aan het huis Wolda in het Laar en werd verwijderd als er een belangrijk huis van eigenaar wisselde. 

Bijzonder is ook dat er in het museum een inkijkje is in een afgesloten oude stadsput. Niet alleen met een royaal spinnenweb erin, maar ook om de hoogte van de waterstand in Gramsbergen zelf te kunnen zien. En in de voormalige schuur met stallen voor kleinvee, is een ontmoetingsruimte. Hier kan men op verzoek video’s zien van allerlei activiteiten uit het verleden. Intussen wijst Gerrit ook op alle oude attributen die op de hooizolder tentoongesteld staan. Op de twee bijzondere, oude eierkisten met de naam C. (van Cornelis) Dorrestein er op. “Hij woonde destijds aan de overkant in de Voorstraat en was groothandelaar in eieren. Eierkisten met het telefoonnummer 7 erop om eieren te bestellen om ze in zo´n degelijke kist naar het buitenland te exporteren. Gerrit: ‘Zo’n lege kist werd ooit meegenomen door mijn zoon Willem naar de USA. Hij heeft affectie met food en horeca en werkt er in de restaurant sector in de buurt van Seattle. Zo’n eierkist is daar ook een leuk en bijzonder collectorsitem.” 

Uiteraard is er in deze tijd van 75 jaar bevrijding veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Op de bovenverdieping, die ook voor minder valide bezoekers toegankelijk is, wordt daar ruim aandacht aan geschonken, onder andere aan technische verbindingsapparatuur. Regelmatig worden er voorwerpen ververst en dat zal ook volgend jaar zeker nog het geval zijn. De openingstijden zijn op donderdag en vrijdag van 13.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 16.00. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 39 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 15 uur geleden