DCF 1.0
DCF 1.0 De Toren

Drugsgebruikers in Ommen krijgen hulp

vr 16 april 2021 Hardenberg

De gemeente Ommen is gestart met een programma dat zich richt op het voorkomen en tegengaan van drugsgebruik onder jongeren. Daarnaast is er een gerichte aanpak voor het tegengaan van het dealen van drugs. 

Het handelen en gebruiken van drugs brengt grote gevaren met zich mee voor de gezondheid en ontwikkeling. Daarnaast geeft het gebruik en handel van drugs overlast en heeft het invloed op de veiligheid binnen de gemeente Ommen. Twee jaar geleden heeft de gemeente Ommen een onderzoek gestart. De verschillende groepen jongeren die drugs gebruiken zijn in kaart gebracht. Hierbij is duidelijk onderscheid gemaakt in jongeren die drugs gebruiken beperken tot het uitgaan, met name op evenementen en jongeren waarmee de professionals in contact komen en die dus veel te vaak en op verkeerde moment drugs gebruiken. “We willen deze jongeren weer op het rechte pad hebben en dat moeten we samendoen”, vertelt burgemeester Vroomen. De gemeente Ommen is regisseur van de aanpak, maar werkt samen met partijen als politie, openbaar ministerie, veiligheidshuis Overijssel, Jeugdbescherming Overijssel, Halt, WijZ welzijn Ommen, Samendoen Ommen, Vechtdal College, Wolfskuil en Tactus.

Elke jongere is er één te veel

Een deel van de jongeren zijn in kaart gebracht. Vorig jaar is er een top 15 in kaart gebracht. Maar het gaat nu om 36 jongeren. Op de vraag of de burgemeester ook geschrokken is van dit aantal, antwoordt hij het volgende: “Ik weet niet of dit veel is, elke jongere is te veel. We willen elke jongere op het rechte pad hebben”. Twaalf jongeren hebben onlangs een brief ontvangen van de gemeente. Deze jongeren maken deel uit van een groep die al langere tijd (drugs)overlast veroorzaken in Ommen. Het gaat om intimidatie, hard rijden/ rijden onder invloed, dealen en/of (soft)drugsgebruik laat burgemeester Vroomen in de persoonlijke brief aan de jongeren weten. “Daarnaast maak ik mij zorgen over de gezondheid, ontwikkeling en veiligheid van jou en de ander betrokken jongeren/jong volwassenen”, De gemeente Ommen biedt aan de jongeren te helpen en contact te zoeken met het team van Samen Doen of Stichting Halt. Inmiddels hebben twee jongeren aangegeven die hulp nodig te hebben zich gemeld. “Die persoonlijke aanpak is belangrijk”, zegt Renè van Rijn, opsteller en regisseur van de nieuwe drugsaanpak. “We willen naast de jongeren gaan staan en samen kijken waar het drugsgebruik vandaan komt”. 

Voor én met jongeren

Burgemeester Hans Vroomen: “Jongeren kunnen veel voor elkaar betekenen, dus is er veel ruimte voor een peer-to-peer benadering. Ze kunnen eigenschappen en ervaringen met elkaar binnen vriendengroepen delen, en zo elkaar op sleeptouw nemen. Dit kan dan vervolgens weer bijdragen aan de positieve ontwikkeling van jongeren en ze een andere scope geven”. Opsteller en regisseur van de drugsaanpak René van Rijn: “We zien de drugsproblematiek in Ommen toenemen. Daarom pakken we nu door. Dit om te voorkomen dat het probleem en de ellende die er mee gepaard gaat steeds groter gaat worden”.

Ook hulp voor ouders

“De mensen in de frontline zoals de sportverenigingen, docenten, jongerenwerkers en ouders die hebben veel contact met deze doelgroep en zij zien dat het niet goed gaat met bepaalde kinderen. Deze kinderen weten het drugsgebruik heel vaak geheim te houden voor hun ouders. Ouders weten soms ook niet meer wat ze moeten. Ook hen bieden wij hulp”, zegt van Rijn.

Je kunt gemakkelijk aan drugs komen

“We weten dat vrienden meer invloed hebben op jongeren dan bijvoorbeeld een hulpverlener, sportcoach of docent”, zegt Van Rijn. We hebben er daarom ook voor gekozen om jongeren elkaar te laten coachen. We weten dat het kopen van drugs snel geregeld is via bijvoorbeeld sociale media. Uit de gesprekken met de jongeren vertelde één van de jongeren zelf dat het soms nog gemakkelijker is om aan drugs te komen dan een pakje boter in de supermarkt te kopen. Ook geven jongeren aan dat ze blij zijn dat het probleem nu wordt aangepakt. De oudere jongeren maken zich zorgen om de jongere generatie. Vooral omdat je nu zo gemakkelijk aan drugs kunt komen”, aldus van Rijn.

De gemeente kan en wil dat niet alleen. “Het is een probleem van de samenleving waarin we graag zien dat iedereen zich inspant naar vermogen om jongeren te beschermen en te helpenSamen tegen Drugs in Ommen! We zullen per jaar bekijken of en hoe het programma werkt en of er op- of afgeschaald moet worden”, laat de burgermeester weten. Diverse verenigingen, horeca, instellingen en organisaties worden in de komende tijd benaderd om gezamenlijk bij te dragen aan de strijd tegen drugs. “Ik wil niet zeggen dat dit de oplossing is. Maar als wij ervoor kunnen zorgen dat er minder vraag is, komt er ook vanzelf minder aanbod. Dit is een begin. Natuurlijk werken wij ook regionaal samen aan dit probleem. We moeten het met elkaar doen”, aldus burgemeester Vroomen.

Wanneer mensen naar aanleiding van dir nieuwartikel graag hulp willen hebben dat kan dit via het Samen Doen Team van de gemeente Ommen, via 14 0529.

Afbeelding
Zorgmedewerkers rennen met inwoners voor een gezondere lifestyle. Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Vrachtwagen en personenauto botsen op rotonde Witte Paal in Rheezerveen Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Lomp Piraten Party voor Voedselbanken Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Fietser gewond bij aanrijding op fietsoversteek Koningsspil Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Hapjesdag was 'smaaksensatie' Hardenberg 13 uur geleden