Afbeelding

Wij zijn Nedersaksen!

wo 7 februari 2024 even sToren

Een tijdje geleden werden broertje Rob en ik gevraagd voor de podcast ‘Nedersaksen’. Het werd er niet bij verteld, maar waarschijnlijk omdat we beide relatief bekende Nedersaksen zijn. Beide interviewers, Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers zijn ook opvallende Platproaters. En deze podcast is dus bij uitstek voor die Platproaters. 

Sinds enkele jaren is het Nedersaksisch terug opgewaardeerd tot de trotse taal die het ooit was, en wordt niet meer gezien als een dialect van het Nederlands. Wat het dus echt niet is. Nedersaksisch is namelijk een heel stuk ouder. En een aparte taal. Geen Nederlands en geen Duits. Het word gesproken in best wel een groot deel van Europa. Vanaf Nijmegen tot aan Groningen en Friesland. En dan door tot bijna Frankfurt, Berlijn en Kopenhagen. Nedersaksisch had vroeger ook een hoge sociaal economische staat. 

Nu schamen we wanneer onze tongval onze afkomst verraad. En, ja het is vervelend als die toch wat brutalere westerlingen het niet kunnen nalaten een denigrerende sneer over onze tongval te maken. Zeer irritant zelfs. Is mijn vroeger ook wel eens overkomen. Tegenwoordig antwoordt ik met ‘alsof jij zo’n fraai accent hebt?!’. Want als je er over nadenkt is het volstrekt belachelijk natuurlijk! Waarom zouden wij niet trots zijn op wie we zijn? Zeker nu ons dialect een taal geworden is. De Friezen zijn toch ook trots op hun afkomst? Laten we gewoon trots zijn op wie we zijn. Want het Nedersaksisch is een fraaie en heel wat meer veelzeggende taal dan het Nederlands. 

We zeggen bijvoorbeeld in drie zinnen meer dan een Hollander in vier zinnen. Langzaam is er verandering onderweg, denk aan muzikanten als Bökkers, Mooi Wark, Daniël Lohues en tientallen meer, of die podcast waar we inzaten? 

Maar het gaat veel te langzaam. Als we onze eigen taal willen redden zullen we, net als de Friezen, op onze lagere scholen een drietalig leerpakket moeten aanbieden. Ja inderdaad, Nederlands, Engels en Nedersaksisch. Gesubsidieerd door de EU. Want ja, er is gewoon subsidie voor. Niks geks aan die gedachte. Toch? Wat vind u? 

Rudi Bults

Karin van Dijk
Oudjes even sToren 3 minuten geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 35 minuten geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 18 uur geleden