Het ambachtelijk en authentiek oogsten van winterrogge tijdens de gezellige Holthoner Oogstdag
Het ambachtelijk en authentiek oogsten van winterrogge tijdens de gezellige Holthoner Oogstdag Harry Kruiper

Een heel gezellig oogstfestijn: de 26ste Holthoner Oogstdag

zaterdag 29 juli 2023 10:30 tot 18:00

Dit jaar vindt het jaarlijkse, gedenkwaardige en gezellige oogstfeest voor het eerst op de laatste zaterdag van juli plaats (dus geen begin augustus meer). Vooruitlopend daarop zaaide de veldploeg al in oktober vorig jaar de winterrogge in. Op die aloude Es in Holthone vlakbij pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve op landgoed De Groote Scheere. 

In de nu fraaie omgeving waar in 1227 een historische veldslag plaats vond. Waar de Drentse boeren de troepen van Rudolf II van Coevorden steunden en het leger van de Bisschop van Utrecht in het nabije moerassige gebied Mommenriete keihard verslagen werd. Ja, dát was de Slag bij Ane. 

Het was in dezelfde omgeving dat de historisch culturele kring De Krim/Gramsbergen, bekend ook van museum Gramsbergen en de Vechtezomp Grammesberghe, in 1994 op het idee kwam om een ambachtelijke oogstdag te organiseren. Eerst in Ane dus, om later in 2001 naar het landgoed in Holthone te gaan. De inmiddels fameuze traditionele en ambachtelijke oogstmanifestatie op de graanakkers bij De Ganzenhoeve is ook ná de coronaperiode nog meer bezoekers gaan trekken. 

Met vers brood van de Onstwedder Gaarv’n

Direct bij de opening om half elf ruikt men op de parkeerterreinen al de heerlijke geur van versgebakken brood uit de houtgestookte veldoven van  stichting Onstwedder Gaarv’n. Ze demonstreren er samen met een heleboel andere collega’s de vele andere kenmerkende agrarische ambachten uit grootmoeders tijd. De Oogstdag stimuleert op deze manier de vele publiekstrekkers om al dat ambachtelijke te laten zien én in stand te houden.  

Voor wie? 

Voor de duizenden bezoekers die er kennis maken met traditie, folklore en volksgebruiken op die ontzettend leuke 29 juli a.s.! Natuurlijk, de vaste regionale bezoekers zijn er ook altijd present. Om te netwerken en om elke keer weer te genieten van de sfeer en de gezelligheid. Maar ook om andere, nieuwsgierige en nieuwe bezoekers te laten weten hoe het vroeger in de wereld van de boeren en de landbouw toe ging. Alles te veel om zo even op te noemen wat er allemaal beleefd kan worden. Van pannenkoeken van de boerinnen tot de vele muzikale bijdragen. Maar ook van de harmonica muzikanten, van het Gramsbergse shantykoor De Sjompiesingers en van plaatselijke en zo veelzijdige muziekvereniging SDG Ane. Oók voor Menvereniging HARP is de oogstdag een jaarlijkse múst. Samen met de commissie en al die tientallen vrijwilligers zorgen zij er ieder jaar dat de Holthoner Oogstdag een ware happening is.

Écht, er is van alles te doen!

Om te beginnen de Oogstdag Wandeling die al om 8 uur van start gaat over afstanden van 5, 10 en 20 km. De laatste afstanden kennen twee rustpunten. In De Krim bij het nieuwe MFA De Beuk en ook in De Krim met een korte route op het terrein van melkveebedrijf De Scheerse Polder. In het laatste deel van de route zal een verhalenverteller de wandelaars vermaken.

De kalverkeuring van KOC Hardenberg

Vanaf half elf kan men ook al genieten van het keuren van kalfjes en jonge koeien. In de beste conditie worden ze door de boeren klaar gesoigneerd om voor te brengen aan de jury. Om door de jury te laten bepalen wie in diverse categorieën de mooiste dieren heeft geshowd. 

Kindervriendelijke festijn

Want wat is bijvoorbeeld niet een feest voor kinderen om naast of achter de koetsier mee te rijden op de bok. En om zélf de leidsels vast te mogen houden om het paard te mennen. Wat een ervaring is het voor ze om vanaf de duozit van een oude trekker een ploegdemonstratie te kunnen meemaken. En om al die andere gebruiken te beleven, al die demonstraties zoals dat ook voor de ouders geldt. Ouders en kinderen horen immers een-op-een van de ambachtslieden hoe en waarom het ooit in de landbouw en in de boerenbranches toeging. Om door te kunnen geven aan anderen voor in de toekomst. En om jaarlijks weer terug te komen omdat die Holthoner Oogstdag, dat aloude folkloristische oogstfestijn, op de laatste zaterdag van juli altijd zo’n super belevenis is. 

De Holthoner Oogstdag is ronduit gezegd een super gezellig topevenement op en rond de royale oogstvelden. Bezoekers kunnen zowel per fiets (al vast genietend van de mooie omgeving op het landgoed) als per auto gebruik maken van de parkeerfaciliteiten. Alleen voor de entree betaalt men een vriendelijk bedrag € 3.00 per persoon.