Afbeelding

Tot en met donderdag nog zacht maartweer

di 19 maart 2024 Weer

De overgangsmaanden maart en april kennen doorgaans flinke weergrillen.

Doordat de temperatuurverschillen tussen het hoge noorden van Europa en het diepe zuiden van het continent sterk toenemen in dit jaargetijde, krijgt Nederland soms te maken met de warme zuidelijke weervariant en soms met de noordelijke tak. Juist in dat voorjaar is de kans op een zonale (west-oost gerichte) stroming veel kleiner dan in het winterhalfjaar. Regelmatiger is nu sprake van een noord-zuid patroon of juist een zuid-noord patroon met die grote verschillen dus in het daarbij behorende temperatuurpatroon. 

Zuidenwinden leveren doorgaans prima lenteweer op in deze tijd van het jaar zoals op de dinsdag, woensdag en ook donderdag nog waarop het zo’n 15-17 graden wordt in het Torengebied. 

Heel lang duurt zo’n oprisping van warmte niet in Nederland en bijna altijd ligt de koudere lucht op de loer, zo ook de komende dagen weer. 

Na deze prima (bijna zwoele) midweekse dagen komt de koudere maritiem polaire lucht richting Nederland en dat gaan we merken aan de temperaturen (met name) in het weekend. Deze komen sinds lange tijd niet meer boven de 10 graden uit. Het zal gevoelig frisser aanvoelen dan en bovendien vallen er nog een paar maartse buien met kans op stofhagel. Gedurende de nacht kan het bovendien afkoelen tot iets boven nul met een kleine kans op gladheid.

In de aanloop naar - en tijdens Pasen wordt het interessant. Het Europese weermodel laat het belangrijk verzachten bij de gratie van een warmte stuwende depressie op de oceaan. Het Amerikaanse weermodel echter voorzag op maandag nog hoge druk boven Scandinavië met koude lucht enerzijds en anderzijds warme zuidelijke lucht die opkroop naar het noorden. Die confrontatie zou zelfs sneeuw kunnen geven op 1 april en dat is geen grap! Inmiddels (dinsdag 19 maart) lijkt de algehele trend zachter te zijn in de aanloop naar - en tijdens Pasen. Of het echt paasbest weer gaat worden op beide dagen is op dit moment niet te zeggen.  

Afbeelding
Sessie 'Vitaliteit op de werkvloer' Hardenberg 7 minuten geleden
Afbeelding
Mariënberg neemt afscheid van trainer Visscher Hardenberg 38 minuten geleden
Afbeelding
Open Tuinen Coevorden 42 minuten geleden
Afbeelding
"Wi-jdoet't samen voor het goede doel" Twenterand 1 uur geleden
Amira Perfors en Julia Grootoonk (links naar rechts). (Foto G. Stegeman)
Jongerenraad zit vol ambities Hardenberg 1 uur geleden