Afbeelding

Tot en met zondag wisselvallig en (zeer) zacht

di 12 maart 2024 Weer

De typische voorjaarsdroogte die soms al in februari startte de afgelopen jaren, blijft uit.
Van een droge of zelfs zeer droge maartmaand kan nu al bijna geen sprake meer zijn.

Er zou een gering verband bestaan tussen een aflopende El Niño en een wat natter voorjaar in West-Europa. Ook in 1983 zagen we dit verschijnsel heel duidelijk naar voren komen, toen we kampten met een belabberd voorjaar tot en met mei nadat er een sterke El Niño was geweest.

Donderdag is de drogere dag van de week en wordt het bovendien erg zacht voor maartse begrippen. De temperatuur kan oplopen tot rond 17 graden bij met wat zon er ook bij. Hiermee wordt het waarschijnlijk de zachtste veertiende maart van de voorbije honderd jaar in het Torengebied!

In de periode vrijdag tot en met zondag wordt het weer vaak regenachtig in. Vooral rond of op zondag kan het weer eens wat langduriger regenen en valt er weer tenminste 5 millimeter water in Overijssel.

De temperaturen blijven evenwel op peil met steeds 12-15 graden overdag. Ook de volgende week blijft het aan de zachte kant en meest licht wisselvallig. Momenteel is maart een kleine anderhalve graad te zacht en dit temperatuuroverschot wordt verder uitgebouwd komende tijd.

Tijdens de laatste fase van maart kwamen sommige weermodellen nog met een flinke uitval van poollucht het afgelopen weekend. Anderzijds werden er ook oplossingen gegeven met ronduit warm weer en zelfs 21 graden rond 25 maart. Op dit moment zijn de warmere oplossingen in de meerderheid voor die periode. Dus de kans op tenminste een dag met voluit lenteweer eind maart lijkt me groter te zijn dan dat een gure noordenwind wat natte sneeuwbuien brengt.

Toch is er ook nog een dissident die wel aangeeft dat er twee vrij koude etmalen kunnen komen rond 22 maart. Hoe dan ook, het eventuele koude intermezzo zal niet lang kunnen gaan duren. 

Koude noordenwinden eind maart geven overdag soms maar 3-5 graden terwijl de nachten pittige vorst kunnen opleveren. Zo’n koud weerpatroon geldt ook voor een maand als april nog.

Grasmaand april bracht regelmatig nog wat sneeuw naar onze contreien de afgelopen decennia, vooral halverwege de maand. In 1978, 1998 en vlak na de eeuwwisseling viel er zelfs een pak. 

Weerman Marc Putto 

Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 5 minuten geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 8 minuten geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 44 minuten geleden
Afbeelding
Koen Godeke bergt de handschoenen op Hardenberg 59 minuten geleden
Afbeelding
Nationale Molendag bij de Star Hardenberg 1 uur geleden