Afbeelding

Richting weekend daling van temperatuur

wo 21 februari 2024 Weer

Dat het een boterzachte sprokkelmaand is dit jaar verbaast niemand inmiddels.
Het temperatuuroverschot dat gedurende een maand wordt opgebouwd bedraagt meestal 2 of 3 graden tegenwoordig, maar de ruime 5 graden van dit moment is ronduit extreem. Waarschijnlijk komt februari 2024 straks uit op een slordige 6 graden boven normaal.

Toch gaat het wat afkoelen tegen het weekend maar winters koud wordt het geenszins meer.

Vooral op woensdag tot en met vrijdag blijft het uiterst wisselvallig met regen van betekenis.

Het boterzachte weer met bijna nog 13 graden op donderdag verdwijnt daarna wel, maar met middagtemperaturen die gaan uitkomen op 6-9 graden is het natuurlijk allesbehalve winters. Op zondag 25 februari kan een kleine depressie pal over ons land trekken en zelfs wat winterse neerslag geven. Mogelijk sneeuwt het even.
Depressies lijken een zuidelijker koers te gaan volgen en komen vanaf het weekend ten zuiden van Nederland uit. Dit betekent dat de wind een wat noordelijker component krijgt. Daarmee wordt het dus ook minder zacht. In de nacht naar zondag kan het kwik tot iets boven nul dalen in het Torengebied. De luchtsoort waarin wij ons gaan bevinden vanaf het weekend wordt ook droger en biedt dus meer ruimte voor de nog vrij lage februarizon.

De winterkou boven Scandinavië die daar nagenoeg permanent aanwezig was vanaf oktober, heeft vrijwel volledig het veld geruimd. Mocht de wind bij ons noordoost worden later komende week, stroomt dus geen ijskoude lucht naar onze contreien. De kans op serieus winterweer is sowieso klein binnen een dag of tien. Toch kan het in maart nog flink winteren zoals in 2005, 2006 en niet te vergeten in 2013 met zelfs even strenge vorst in Overijssel.
Diegenen die op pril lenteweer rekenen begin maart (15-20 graden..) worden nog lange tijd teleurgesteld.

weerman Marc Putto

Start van het rondje door Hardenberg
Scoot zoals het moet Hardenberg Ingezonden 20 minuten geleden
DOEN'22
Verder kijken dan je neus lang is... Politiek lokaal 24 minuten geleden
Afbeelding
Tygo en Lenn talentjes in de dop Hardenberg 34 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 19 Hardenberg 34 minuten geleden
Afbeelding
Sessie 'Vitaliteit op de werkvloer' Hardenberg 52 minuten geleden