Optische verschijnselen doordat het zonlicht wordt gebroken in ijskristallen van dunne hoge bewolking.
Optische verschijnselen doordat het zonlicht wordt gebroken in ijskristallen van dunne hoge bewolking.

Vanaf dinsdag flink zonnig

ma 4 maart 2024 Weer

Het blijft stuivertje wisselen de komende dagen tussen enerzijds de zachte lucht uit het zuidwesten en aan de andere kant de koude Scandinavische luchtaanvoer. Met een naar oost draaiende wind komt die noordoostelijke lucht richting Nederland komende dagen.

Een krachtig hogedrukgebied ligt boven Noord-Europa en geeft een (noord) oostenwind.

Na de dinsdagse regen komt er ook een reeksje met droge en opvallend zonnige dagen.

Tijdens het weekend lijkt de invloed van een lagedrukgebied alweer toe te nemen aldus het Amerikaanse weermodel. De regenkans stijgt dan en vormt de overgang naar een vrij wisselvallig weerplaatje. Het Europese weermodel was begin deze week nog wat terughoudend met de eventuele regen het komende weekend.

Vrij koude nachten volgen richting donderdag en vrijdag met een kleine kans op vorst.

Op gewone (oog) hoogte daalt de temperatuur tot iets boven nul, maar vlak boven het grasveld kan het dan een paar graden vriezen op beschutte stekken. Een verschijnsel dat volkomen normaal is in de lente en zelfs tot half juni nog kan optreden. Zelfs begin juli kan onder zeer droge omstandigheden nog wat nachtvorst optreden zoals in 2018 bij Twente.

Nogal koude nachten dus de eerste paar etmalen, maar ook enigszins hoge dagtemperaturen doordat de zon aan kracht wint en het kwik overdag doet uitlopen naar waarden tot ruim 13 graden.

Als de bewolking weer toeneemt in het weekend (met regenkansje) nemen ook de temperatuurcontrasten af en wordt het beeld wat gematigder zonder opvallende uitschieters.

Op middellange termijn verandert er niet veel. IJskoude stromingen uit het hoge noorden behoeven we niet bepaald te verwachten en zeer warme luchtaanvoer uit het noorden van Afrika met maxima tot 22 graden evenmin. Het beeld lijkt redelijk gematigd te blijven in het Torengebied.

Weerman Marc Putto 

Afbeelding
Zorgmedewerkers lopen met inwoners naar finish van de City-Run Hardenberg 7 minuten geleden
Afbeelding
VRIJHEID Hardenberg 9 minuten geleden
Afbeelding
31 mei Mannenzang in de Höftekerk voor Kika Hardenberg Ingezonden 20 minuten geleden
Klaas Dragt
Dodenherdenking, maar welke doden Op het Twenterandje 32 minuten geleden
IMG_0525
Rutger Brunink (29) schrijft managementboek Hardenberg 33 minuten geleden