Afbeelding

‘The March of Martin’ in Grote Kerk

zo 26 februari 2023 Twenterand

De Martin Luther Kingdiensten spreken zoveel mensen en kerken aan dat er besloten is om er een extra jaar aan vast te plakken. Momenteel toert deze kerkdiensten rondom het leven en de boodschap van de beroemdste Amerikaanse dominee door Oost-Nederland en doet op zondag 5 maart de Grote Kerk aan het Westeinde 39 in Vriezenveen aan. Een eigen lichtinstallatie zorgt voor extra dimensie bij deze memorial aan Martin Luther King, die om 19.00 uur begint.  

 “We zijn blij dat ‘The March of Martin’ naar Vriezenveen komt” vertelt Couzijn Bos namens Hervormd Vriezenveen. “Het thema van racisme en rassenscheiding is nog steeds actueel, we hopen met deze dienst veel mensen te bereiken om de boodschap van Martin Luther King te laten horen”. Aanvankelijk zou deze reeks van kerkdiensten in maart dit jaar stoppen, maar er komt een vervolg om op nog meer plaatsen en in nog meer kerken dit bijzondere verhaal te kunnen vertellen.

“De kerkdiensten gaan maar door, net als de ‘marsen’ van Martin Luther King.” vult Arjen van der Berg aan. Arjen is zanger in het koor en staat versteld van de impact van deze speciale diensten. “We hebben deze dienst nu vijftien keer mogen uitvoeren in verschillende kerken door Nederland en overal zit het vol. We spreken mensen die er soms een lange autorit op hebben zitten om bij deze dienst aanwezig te kunnen zijn. Heel bijzonder. Nadat Dagblad Trouw er op Martin Luther Kingday (redactie: 16 januari jl.) een paginabreed artikel aan wijdde werden we overstelpt met aanvragen van kerken uit heel Nederland. Momenteel zijn we aan het inventariseren en aan het plannen voor extra Martin Luther Kingdiensten in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024. Ook maakte TV Oost onlangs een prachtige reportage van de Martin Luther Kingdienst in Vroomshoop”.

Een vijfkoppige band en een gospelkoor van 8 heren en 9 dames zorgen tijdens de dienst voor de muzikale omlijsting van eigen liederen maar ook de samenzang. Ds. Arjen van der Spek vertelt episodes uit het leven van Martin en er zijn beelden van enkele speeches van Martin Luther King op de beamer en er wordt stilgestaan bij hoogtepunten en dieptepunten uit zijn leven. De baptistendominee ging in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw voorop in de geweldloze strijd tegen discriminatie en racisme. Zijn verbale en retorische vaardigheden en charismatische uitstraling leverden hem veel roem op. Helaas had hij ook vijanden. Op 4 april 1968 (slechts 39 jaar oud) werd hij vermoord terwijl hij op een balkon stond van een motel in Memphis. 

“Ook al is het dan dit jaar 55 geleden dat hij is vermoord, nog steeds is er geen gelijkheid voor iedereen. De boodschap blijft helaas actueel en is daarom de moeite waard om te blijven herhalen”, aldus Couzijn Bos. 

Kijk voor meer informatie over ‘The March of Martin’ op www.themarchofmartin.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor autobrand in Vroomshoop Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
'Bij Ons Dagkamp' stopt Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Waarderingsactie vrijwilligers ongekend succes Twenterand 20 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert Westerhaar-Vriezenveensewijk Twenterand Ingezonden 7 dec., 16:12
Afbeelding
Subsidie organisaties per januari 2025 niet beëindigd Hardenberg 7 dec., 14:20