Afbeelding

Van huisarts in Hardenberg naar watermanager in Zimbabwe

di 11 oktober 2022 Twenterand

Albert en Ellen Nijland hadden ruim 25 jaar een huisartsenpraktijk in Hardenberg. Nu helpen ze mee om de gezondheid van mensen in Zimbabwe te verbeteren. “Een waterpomp in de buurt is de eerste stap uit de armoede”.

Een paar jaar geleden kreeg het dorp Hotel op het platteland in Zimbabwe een waterpomp. Nu hoefden de vrouwen geen kilometers meer te lopen om schoon drinkwater te halen. “Het bespaarde ze negentig procent van hun tijd”, vertelt Ellen Nijland. “Tijd die ze kunnen besteden aan het aanleggen van een moestuin. Zo is water de eerste stap uit de armoede”. De waterpomp werd gefinancierd door Mpilo Foundation, een stichting die is opgericht door Albert en Ellen. Mpilo betekent ‘leven’. Alleen het afgelopen jaar al werden dankzij hun inzet 47 waterpompen gebouwd of hersteld. Elk jaar krijgen tienduizenden Zimbabwanen zo toegang tot schoon drinkwater dichtbij hun huis.

Hechte band

Zelf heeft het echtpaar een hechte band met Afrika. Voordat ze in Hardenberg hun praktijk begonnen, woonden ze enkele jaren in Zimbabwe en Zuid-Afrika. “De helft van de mensen in Zimbabwe woont onder de armoedegrens en toch blijven ze optimistisch en tolerant”, zegt Albert. “Er is een tekort aan alles, met onze stichting ondersteunen we duurzame oplossingen voor water en elektriciteit.” Twee keer per jaar vliegen ze op eigen kosten naar Zimbabwe om contacten te onderhouden en de voortgang te bespreken. “Laatst vroegen we aan een schooldirecteur wat we nog meer konden doen”, zegt Ellen. “Toen zei ze dat ze dat ze heel graag een zonnepaneeltje wilden hebben en een lampje in hun klaslokaal, zodat volwassen ’s avonds onderwijs kunnen krijgen. Daar werden we stil van. Zoiets simpels betekent ontzettend veel.”

Wilde Ganzen

Bij veel projecten werkt de Mpilo Foundation samen met Wilde Ganzen, een organisatie die kleine ontwikkelingsprojecten steunt. Albert: “Zij vertrouwen onze projecten en dat geeft onze eigen donateurs ook weer vertrouwen.” Albert heeft er ondertussen wel bijna een dagtaak aan om donateurs te vinden en te behouden. Zo geeft hij regelmatig presentaties op scholen in de regio om ook de komende jaren nog heel veel waterpompen en zonnepanelen te kunnen financieren. Op 4, 5 en 6 november hebben ze een stand op de Winterfair in Hardenberg. Ellen: “Het is geweldig om te zien hoe het leven van mensen verandert als ze eenmaal water of stroom hebben. Daar doen we het voor.”

Afbeelding
Afbeelding
Open dag Belevingshuus Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Autismecafé in Bibliotheek Westerhaar Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Oud Papier actie SDG Westerhaar Twenterand Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Doe mee met libellen tellen! Twenterand 7 jun., 11:59
Afbeelding
Rondje Tuinen Twente Twenterand 7 jun., 11:52
Afbeelding
Opvang Oekraïners Hardenberg 7 jun., 11:06
Afbeelding
BoekStartdag in Bibliotheek Vriezenveen groot succes Hardenberg 7 jun., 10:43
Afbeelding
Kerk en medisch Kerk 7 jun., 10:27