Afbeelding

Waterschap pakt verzakking bij Zwolsekanaal aan

wo 17 augustus 2022 Twenterand

In overleg met en op kosten van het waterschap Vechtstromen zijn er herstelwerkzaamheden uitgevoerd als gevolg van verzakking bij het Zwolsekanaal in Vroomshoop. “Door een plaat achter de damwand te plaatsen is deze weer gronddicht gemaakt en is de situatie hersteld. Het waterschap gaat nu op korte termijn een inspectie doen van de gehele damwand, tussen Kleine Puntbrug en spoorbrug, om te bepalen hoe de onderhoudssituatie is. Op basis daarvan wordt beoordeeld wat er moet gebeuren en wanneer. Daarover worden wij geïnformeerd.” Dat heeft het college van B&W van Twenterand aan de fractie van de PVV laten weten in antwoord op vragen, die de partij eind juni over de verzakking bij het Zwolsekanaal heeft gesteld.

De PVV heeft met name haar bezorgdheid geuit over het wegspoelen van zand bij het bankje aan het Zwolsekanaal en stelt dat verschillende woningbezitters aan het Zwolsekanaal te maken hebben met schade aan hun woningen, danwel verzakking zien aan hun tuin. Volgens de PVV gaat het uiteindelijk ook problemen geven met de funderingen van de huizen. De partij betwijfelt de uitleg van het Waterschap dat de zomers van 2018 en 2019 een rol spelen bij de problemen in het gebied. “Het wegspoelen van het zand onder het bankje kan volgens ons niet verweten worden aan de droge zomers van 2018 en 2019. We leven nu immers in 2022. Er moet dus meer aan de hand zijn,” zo stelt de partij. 

Geen urgentie

Zij mist de urgentie bij B&W om zich bezig te houden met de problematiek rond het Zwolsekanaal en wil weten wanneer het college zich daar echt mee bezig gaat houden. Volgens B&W vallen de problemen mee. Burgemeester en wethouders geven aan dat zij het het wegspoelen van het zand bij het bankje zien als een rechtstreeks gevolg van de slechte onderhoudstoestand van de damwand ter plaatse, wat wordt opgelost. Om die reden ziet zij op dit moment geen aanleiding voor verdere actie. Met betrekking tot mogelijke problemen bij woningbezitters laat het college weten dat tot nog toe slechts één melding van schade aan een woning langs het Zwolsekanaal bij de gemeente bekend is. “Dit gedeelte van het Zwolsekanaal is in beheer en onderhoud bij het waterschap Vechtstromen. De betreffende bewoner heeft aangegeven zelf contact op te nemen met het Waterschap”. 

Afbeelding
'Bij Ons Dagkamp' stopt Hardenberg 55 minuten geleden
Afbeelding
Waarderingsactie vrijwilligers ongekend succes Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert Westerhaar-Vriezenveensewijk Twenterand Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Subsidie organisaties per januari 2025 niet beëindigd Hardenberg gisteren
Afbeelding
Gedeputeerde licht samenwerking tussen provincie en gemeenten in het ATT proces toe Twenterand 7 dec., 11:40