Het gelegenheidstrio speelt de sterren van de hemel tijdens de Open Monumentendag in 'Het Anker'.
Het gelegenheidstrio speelt de sterren van de hemel tijdens de Open Monumentendag in 'Het Anker'.

Muziek en meer bij ‘Het Anker’

ma 15 augustus 2022 Twenterand

Het oudste monument van Vroomshoop is het van Dam orgel in Kerkelijk Centrum Het Anker, dat liefst 120 jaar oud is. Het orgel kan bespeeld worden tijdens Open Monumentendag (OMD) op zaterdag 10 september, tussen 10.00 en 14.00 uur. Maar er is meer te doen tijdens OMD. 

Zo zijn onder meer ook de graffito’s, een ontwerp van J.W. de Wit uit Ommen, onder de ramen in de kerk aan de Hoofdstraat 135 te bezichtigen.

Stukje geschiedenis

Tien september is een gedenkwaardige dag voor Het Anker, want op diezelfde datum in 1895 werd namelijk gestart met de bouw van het Kerkelijk Centrum, zo valt in de annalen te lezen. Jaren daarvoor al, op 31 oktober 1868, was Vroomshoop officieel uitgeroepen tot Hervormde Gemeente. Een kerkgebouw was er echter toen nog niet. De diensten werden gehouden in een schoolgebouw. De bouw van de kerk werd uiteindelijk na twee aanbestedingen gegund aan de aannemers Trooster en De Vries voor een  bedrag van 9.770,00 gulden. De kerk werd op 16 maart 1870 in gebruik genomen. Op 16 april 1871 werd de eerste predikant, ds. P.G. Dreesman, bevestigd. In de jaren daarna werden er regelmatig restauraties en uitbreidingen doorgevoerd. Meer hierover valt te lezen op www.protestantsvroomshoop.nl 

Muziektrio

Terug naar de Open Monumentendag van 10 september, die dit jaar in het teken staat van duurzaamheid. In het kader daarvan zal het gelegenheidstrio Esther van der Schee, Rein Vos van Avezathe en Albert Wessels vanaf 14.30 uur zijn traditionele Monumentendagmuziek voor viool, piano en zang in de kerk ten gehore brengen. Esther en Rein vormen sinds 2006 een duo. Wekelijks repeteren zij in Vroomshoop. Hun repertoire varieert van Barok tot Laat Romantiek. Het tweetal treedt gemiddeld tien keer per jaar treden op.De samenwerking met Albert Wessels is in 2013 ontstaan. Sindsdien vormen zij met veel plezier regelmatig een gelegenheidstrio. Op 10 september zullen Esther, Albert en Rein een gevarieerd programma verzorgen. De toegang is gratis. 

!
Afbeelding
Welke gevolg heeft de energieprijs voor verenigingen? Twenterand 28 minuten geleden
Afbeelding
Jongerenwerk in Twenterand Politiek lokaal 43 minuten geleden
Afbeelding
Uitslag bridgen Twenterand 47 minuten geleden
Afbeelding
Dag van de Witte Stok Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Week 40 Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Leerzame Dierendag bij De Blokstoeke Twenterand gisteren
Afbeelding
Zangvond in Den Ham Twenterand 4 okt, 09:51
Afbeelding
Frühshoppen in Langeveen Twenterand 4 okt, 09:01