Afbeelding

Esmée Schoemaker naar het EK Teamgym

wo 4 mei 2022 Twenterand

“Als je er niets voor doet, dan kom je ook niet ver”, zo vat turnster Esmée Schoemaker uit Westerhaar het kernachtig samen. Ze is zo’n 24 uur per week in de gymzaal te vinden, waar ze intensief traint voor de EK Teamgym in Luxemburg. En dat naast haar rijke sociale leven en eindexamen voor de middelbare school. “Het is druk, maar heel erg leuk!”

Jongste lid van het team

De 17-jarige Esmée is het jongste lid van het Nederlandse team dat vanaf 14 tot 17 september om de eretitel EK Teamgym gaat strijden met elf andere landen uit Europa. Met name de Scandinavische landen zijn geduchte tegenstanders omdat ze daar elke dag samen trainen en optimaal gefaciliteerd worden. Maar het Nederlandse team gaat ervoor! “We hebben een superleuk en hecht team”, vertelt Esmée. Na veel voorrondes en strenge selectiedagen was zij één van de geselecteerden voor het Nederlandse team. “De hele procedure heeft zeker een half jaar geduurd, maar nu begint het avontuur!”

Turnen is een soort tweede natuur van Esmée. Toen ze vier jaar was, ging ze aan de hand van haar ouders voor het eerst naar DSV, de Gymvereniging in Westerhaar. Toen ze zes jaar was zat ze al in de selectie. Op achtjarige leeftijd was al helemaal duidelijk dat het turntalent uit Westerhaar meer kon en daarom ging ze ook trainen bij Lova In Vroomshoop. De gymnastiek- en turnvereniging waar op hoger niveau wordt getraind en wedstrijden plaatsvinden.

Talent en doorzettingsvermogen

Naast talent beschikt Esmée ook over een grote dosis doorzettingsvermogen en is niets haar te veel om zo goed mogelijk te presteren. Ze benadrukt echter dat het allemaal niet mogelijk was geweest zonder de steun van haar ouders en broertje. “Mijn ouders gingen overal met mij naar toe als er wedstrijden waren”. De familie en vrienden van Esmée zijn er zeker ook bij als ze in september in Luxemburg voor de Europese titel gaat. “De hele fanclub gaat mee”. Maar de wedstrijden zijn ook via een livestream te volgen (EKteamgym2022.nl) en via YouTube.

Steunactie.nl

De trainingen zijn echter niet de enige voorbereiding van Esmée en haar teamleden op het EK. Ook de financiën moeten ze zelf rond zien te krijgen. Turnsters betalen enkele duizenden euro’s om mee te kunnen doen aan het EK en de kosten voor vervoer, kleding, sporthal, coaches etcetera lopen hoog op. Esmée probeert dan ook op allerlei manieren om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Zo organiseerde ze onlangs samen met haar moeder een succesvolle Lady’s Night in Westerhaar en kan iedereen haar crowdfunding steunen via Steunactie.nl - Esmée Schoemaker.

Afbeelding
Uitslag bridgen Twenterand 5 minuten geleden
Afbeelding
Vroomshoopse Boys geeft zege uit handen tegen ATC'65 Twenterand 8 minuten geleden
Afbeelding
Kom jij griezelen ?. Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Cursus Luisterend bidden Twenterand 30 sep., 13:47
Afbeelding
Koor en samenzangavond Twenterand 30 sep., 13:43