Afbeelding
Picasa

Het veenmuseum is er klaar voor!

wo 6 april 2022 Twenterand

Op 3 april opende het Veenmuseum aan de Paterswal 11 in Vriezenveen weer haar deuren. Tijdens de wintermaanden werd door de vele vrijwilligers alles weer in gereedheid gebracht voor de bezoekers. Het Veenmuseum en haar zeventig vrijwilligers zijn helemaal klaar voor het nieuwe seizoen!

“In het Veenmuseum laten we de historie zien van de vervening rond Westerhaar-Vriezenveensewijk”, zo vertelt Martin Santman. “Deze periode van vervening in dit gebied begint rond het jaar 1850 en loopt door tot het jaar 1950”, zo vult Hans Reekers aan. Santman en Reekers, twee van de vrijwilligers, vertellen ook hoe zwaar het leven was van de arbeiders in het veen en hun gezinnen. “Wilde je werken in het veen dan moest je binnen 24 uur een ‘huis’ kunnen bouwen waarin je met je gezin kon wonen en dan had je werk. Eigenlijk kon je het geen huis noemen, want het was niet meer dan een groot gat in de grond, waarin een vuur kon branden, met een dak erboven”. Een hutje waarin een heel gezin moest wonen. In het Veenmuseum staat zo’n hutje en menigeen staat versteld: ”Hoe hebben de gezinnen hier kunnen wonen?” 

Alleen maar vrijwilligers

Het was een zwaar bestaan in het veen! En dat niet alleen voor de ouders. Ook de kinderen in het gezin moesten meewerken vanaf de leeftijd van zeven jaar. Pas in 1920 kwam daar echt verandering in met de komst van de Onderwijswet. 

Over de geschiedenis van het veen en de gezinnen die er woonden en werkten, vertellen de vrijwilligers van het museum graag. Na al hun mooie verhalen, in de ontvangstruimte van het museum, kunnen de bezoekers op één van de originele veentreintjes stappen voor een toer over het terrein. Tijdens de tussenstops van het treintje is er gelegenheid om de ingerichte veenhutten, het winkeltje met gelagkamer en een typisch oud-Vriezenveense boerderij te bekijken.

Leerzaam én leuk!

Het werk in het veen was seizoenswerk. Van eind maart tot begin november kon er gewerkt worden. Tijdens de wintermaanden moesten de gezinnen zien te overleven in hun schamele behuizing. Het eten en drinken dat ze tijdens deze maanden ‘op de pof’ kochten bij de winkel kwam ‘op hun kerfstok’ te staan en moest in de zomer afbetaald worden. Al dit soort leuke wetenswaardigheden komt voorbij tijdens een bezoek aan het museum. Een bezoek is dan ook leerzaam én leuk, voor jong en oud. Echt een leuk uitje voor het hele gezin of een leuke activiteit met de familie of vrienden. Ook schoolklassen zijn van harte welkom. De actuele openingstijden staan vermeld op de website: www.veenmseum.nl.

Afbeelding
Uitslag bridgen Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Vroomshoopse Boys geeft zege uit handen tegen ATC'65 Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Kom jij griezelen ?. Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Cursus Luisterend bidden Twenterand 30 sep., 13:47
Afbeelding
Koor en samenzangavond Twenterand 30 sep., 13:43