
Start project Buurtkracht in Westerhaar
wo 23 februari 2022 TwenterandKim Geertsema is sinds januari werkzaam bij ZorgSaam Twenterand als Opbouwwerker en is onlangs gestart met het project Buurtkracht in Westerhaar-Vriezenveensewijk.
“Ik woon in Hoge Hexel, maar ik ben geboren in Westerhaar en heb hier 27 jaar met veel plezier gewoond. Ik heb hart voor Westerhaar. Wellicht kennen inwoners mij van mijn meisjesnaam Slomp” vertelt Kim enthousiast. Kim is bijna 14 jaar werkzaam geweest als opbouwwerker in de gemeente Coevorden en heeft veel ervaring. “Als opbouwwerker werk ik samen met inwoners, vrijwilligers, verenigingen en organisaties aan de leefbaarheid in het dorp en de gezondheid van inwoners. Opbouwwerkers ondersteunen en stimuleren inwoners waar nodig. Een opbouwwerker is geen hulpverlener, maar werkt preventief. Is er wel hulp nodig dan kan ik inwoners informeren over welke mogelijkheden er binnen de gemeente Twenterand zijn”.
Kim is begonnen met het in beeld brengen van voorzieningen in Westerhaar. “Welke organisaties, verenigingen, stichtingen zijn er werkzaam in Westerhaar, wat bieden zij aan en waar zien zij kansen en verbeterpunten. Naast deze gesprekken, wordt er in maart een enquête huis aan huis verspreid in Westerhaar. In deze enquête kunnen inwoners aangeven wat zij nodig vinden in hun dorp”.
Laat van je horen!
Kim benoemt dat het van groot belang is dat inwoners deze enquête invullen.
Juist omdat zij weten wat er leeft en speelt. “Dit is het moment dat de inwoners van Westerhaar van zich kunnen laten horen“. In de enquête worden inwoners breed uitgevraagd over verschillende onderwerpen die met leefbaarheid en gezondheid te maken hebben. Zijn er in Westerhaar bijvoorbeeld voldoende woningen, is er voldoende te doen voor jeugd, volwassenen en ouderen, hoe beoordeelt de inwoner de kwaliteit van bijvoorbeeld het groen, de straten en de verlichting in het dorp, hoe zijn de contacten in de buurt, voelen inwoners zich veilig, zijn er voldoende voorzieningen in Westerhaar en weten inwoners waar ze terecht kunnen met ondersteuningsvragen?
De enquête kan zowel schriftelijk als digitaal ingeleverd worden. Wil een inwoner hulp bij het invullen van de enquête dan komt Kim natuurlijk graag langs om te helpen. “De uitkomsten van de enquête en de gesprekken met organisaties, verenigingen en stichtingen vormen voor mij het startpunt voor het schrijven van een dorpsanalyse”.
Uitgaan van de inwoners zelf
Met het project Buurtkracht gaat men uit van de kracht van de inwoners. “Dat moet dit project tot een succes maken. Soms zien we dat er van ‘bovenaf’ iets bedacht wordt, waarbij inwoners niet zijn betrokken. Dit heeft invloed op het succes en het in stand houden van bijvoorbeeld een voorziening. Bewezen is dat, wanneer je uitgaat van de inwoners zelf, samen met hen een plan of activiteit uitvoert, dit beter aansluit bij de behoefte van inwoners en daardoor ook in stand blijft. We moeten het samen doen”.
Kim is er voor alle inwoners van Westerhaar-Vriezenveensewijk. “Ik kijk er naar uit om iedereen te leren kennen, te horen wat er leeft en speelt en samen te bouwen aan een nog mooier Westerhaar”. Kim werkt op maandag, dinsdag en donderdag en is op deze dagen zoveel mogelijk aanwezig in Westerhaar. Daarnaast zit ze vanaf 1 maart op dinsdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur bij het Zorginformatiepunt in het Medisch Centrum in Westerhaar. Ook kunt u contact opnemen met Kim via 06-82679011 of kgeertsema@zorgsaamtwenterand.nl.