Afbeelding
De Toren

Nu veel meer mensen met carbid gaan schieten, moet de gemeente locaties aanwijzen waar dat kan.

wo 4 november 2020 Politiek lokaal

 


ChristenUnie

Carbid schieten behoort tot een cultureel erfgoed en is niet weg te denken in de gemeente Twenterand. Iedereen die dit wil doen dient toestemming te hebben van de eigenaar van het perceel waarop geschoten wordt. De gemeente moet toezien of de omstandigheden veilig en verantwoord zijn (en dat zal dit jaar helaas iets anders zijn dan anders) en daarop handhaven. Niet bij voorbaat al locaties aanwijzen, hooguit enkele locaties uitsluiten zoals bijvoorbeeld in de buurt van verzorgingshuizen.

PVV

Laten we vooropstellen dat de PVV het onbegrijpelijk vindt dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken. Er zijn al veel restricties opgelegd door de overheid vanwege de aanwezigheid van het corona virus. Geef de mensen, en met name de jongeren, op Oudjaar dan een uitlaatklep. Vuurwerk mag niet, carbid gelukkig wel. Er zijn de afgelopen jaren geen ongelukken gebeurd met carbid, dus laat onze inwoners hun gang gaan. Maar handhaaf wel daar waar het niet mag! Zorg voor voldoende inzet van handhavers.

VVD

Nu vuurwerk verboden is gaan steden waar normaal geen carbid gebruikt wordt dit ook verbieden. In Twente kennen we deze traditie wel en weten we ook hoe we hiermee om moeten gaan. De VVD is dan ook van mening dat we dit volgens de afspraken die we al hebben kunnen laten doorgaan. Dat betekend buiten de bebouwde kom en volgens alle regels waar we ons al jaren aan houden. Wel vinden we dat hiervoor extra een duidelijke info campagne moet worden opgezet wat wel en niet kan en vooral waar het nu mag volgens onze verordening.

GemeenteBelangenTwenterand

Carbidschieten is in deze regio een traditie en staat zelfs op de Nationale Erfgoedlijst. Dit willen we graag zo houden. GBT is, logischerwijs, voorstander van het schieten van carbid op een veilige manier. Onze regels (Apv) voorzien hierin. Zo mag er geschoten worden met melkbussen, die een inhoud hebben van max 60 liter en gelden 300 tot 500 meter afstanden op respectievelijk zorginstellingen, dierhouderijen en vogelbeschermingsgebieden. Weilanden buiten de bebouwde kom zijn prima plekken om met carbid te schieten, uitgaande van akkoord van de grondeigenaar.

SGP

De gemeente hoeft geen locaties aan te wijzen. De basisregel is een verbod op het schieten met carbid. In de APV staat een vrijstelling op dat verbod. Deze regels zijn duidelijk en moeten worden gehandhaafd. De gemeente moet zeker nu met Corona duidelijkheid geven. Wat de SGP betreft mag het carbid schieten en vuurwerk tot het verleden behoren. We begeven ons en anderen onnodig in gevaar. Het gevaar is dat juist nú velen gaan debuteren en experimenteren met carbid met alle gevolgen van dien.

PvdA/GroenLinks

Nog steeds zijn er zorgen over corona virus en nog steeds hebben we te maken met maatregelen die ons beperken in onze bewegingsvrijheid. Dat gebeurt niet voor niets. Dit doen we om samen het virus er onder te krijgen en om de gezondheidszorg overeind te houden en kwetsbare groepen zoals ouderen te beschermen. Met kerst en oud en nieuw voor de deur is dat niet makkelijk. Veel zal niet kunnen, waaronder het afsteken van vuurwerk. Dat vinden velen jammer. Het carbid afschieten mag en kan wel. Een oude traditie in het oosten van het land en ook in Twenterand. Dit kan en moet op een veilige manier. Laten we dat dan ook doen en PvdA GroenLinks is ervan overtuigd dat er dan een mooie afsluiting is van het jaar in Twenterand.

CDA

‘Traditiegetrouw wordt in Twenterand sinds jaar en dag carbid geschoten op oudjaarsdag. Daardoor hebben de carbidschieters over het algemeen veel ervaring en wordt dit goed voorbereid. Bovendien is toestemming nodig van de grondeigenaar en kan de burgemeester ingrijpen als de openbare orde en veiligheid in het geding is. Daarmee is voldoende in beeld waar carbid geschoten wordt en is locaties aanwijzen onnodig”.

Afbeelding
Bedrijventoernooi een voltreffer bij Vroomshoopse Boys Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust berg bermgras in buitengebied van Vriezenveen Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Geniet van het Vliegerfeest Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
Veel plezier tijdens de Nek in de Drek Obstacle Mud Run Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
Rommelmark en veiling TOP Twenterand 19 uur geleden
Afbeelding
Vakantietasjes voor kinderen uit kwetsbare gezinnen Twenterand 1 jul, 15:33
Afbeelding
Jongeren Noordik gamen live voor Oekraïne Twenterand 1 jul, 14:46
Afbeelding
Groot Nederlands Johannes de Heer koor zingt voor Woord en Daad Twenterand 1 jul, 08:49