Afbeelding
De Toren

Schuldhulpverlening

wo 10 februari 2021 Politiek lokaal

Eén kapotte wasmachine. Dat is wat er soms voor nodig is om in de armoede te belanden. Dankzij een niet te betalen rekening krijg je te maken met torenhoge schulden. Je kon nét rondkomen, maar nu niet meer. En zo begint de ellende. Kinderen moeten zonder ontbijt naar school. De kans op stress en psychische klachten neemt flink toe. Je relatie of gezin lijdt er onder.

Voor duizenden mensen in ons land is armoede de dagelijkse realiteit. Een miljoen Nederlanders hebben al niet genoeg geld voor de huur, boodschappen of een goede winterjas. Het aantal mensen zonder dak boven hun hoofd verdubbelde de laatste tien jaar. Voor mensen die nét de eindjes aan elkaar kunnen knopen, kan een kapot apparaat, een scheiding of het verlies van een baan precies de duw in de afgrond zijn. Zeker in deze coronacrisis.

We kunnen mensen in armoede of schulden in Twenterand niet aan hun lot overlaten. Binnenkort staat op de agenda van de gemeenteraad een voorstel om de beslistermijn voor schuldhulpverlening vast te stellen. Een regeling voor onder andere advies, schuldenregeling en nazorg.

Maar er is meer nodig. Alleen al de coronacrisis maakt dat glashelder. Het armoede- en schuldenprobleem is een veelkoppig monster, daar bestaat niet één simpele oplossing voor. Daarbij is een plan nodig waarbij grofweg drie doelen centraal staan: armoede voorkomen, de schuldenindustrie aanpakken en mensen sneller uitzicht geven op een schone lei.

Armoede voorkomen

Het is pijnlijk dat er in ons land duizenden mensen niet kunnen rondkomen van hun inkomen. Landelijk zouden daarom het minimumloon en de AOW omhoog moeten. Daarnaast moet het belasting- en toeslagenstelsel veel eenvoudiger gemaakt worden. Zo voorkomen we dat mensen in de armoede belanden.

Schuldenindustrie aanpakken

Bij veel bedrijven is het stimuleren van klanten om schulden aan te gaan een pervers onderdeel van het verdienmodel. Denk bijvoorbeeld aan postorderbedrijven die het aanmoedigen om geld bij te pinnen of om te kopen op afbetaling. En dat tegen hoge woekerrentes. Maar denk ook aan de bedrijven die een hele handel zijn begonnen in het opkopen van schulden van anderen om die vervolgens agressief te incasseren. Een kleine onbetaalde rekening loopt zo hoog op, getuige de vele voorbeelden die Don Ceder (kandidaat Tweede kamerlid bij de komende verkiezingen) in de praktijk is tegengekomen. Deze onbeschaamde handel in de ellende van anderen moet stoppen.

Sneller naar een schone lei

We willen dat mensen die te maken hebben met schulden daar zo snel mogelijk uitkomen. Armoede en schulden slurpen vaak in huishoudens alle aandacht op. Mogen wij een beroep op u doen om naar elkaar om te zien en als er problemen zijn dit ook kenbaar te maken bij bijvoorbeeld stichting BOOT (Butget Op Orde in Twenterand). Hier kan men gratis hulp krijgen van een schuldhulpmaatje. Hoe eerder er begonnen wordt met hulp des te sneller de lei weer schoon is zodat gezinnen weer tot bloei kunnen komen. Mensen weer rust kunnen ervaren. En er ruimte is voor aandacht en zorg voor elkaar. Want dat is wat écht telt.

Theo Huisjes, Fractie ChristenUnie Twenterand.

Afbeelding
Zaterdag 28 mei oud papier inzameling bij DETO Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
VZ&PC zorgt bijna voor stunt Twenterand 7 uur geleden
Afbeelding
Den Ham op eigen kracht in veilige haven Twenterand 7 uur geleden
Afbeelding
Rommelmarkt Veenstraat Westerhaar Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
Amicitia herstelt zich overtuigend tegen Noviomagum Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
Vriezenveense scholieren gaan 24 juni strijden om de eer op het DETO MiniWK Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
Vroomshoopse Boys geeft goede start geen vervolg tegen PH Almelo Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
Voorwaarts opent ‘Gert Dogger Court’ Twenterand 14 uur geleden