Afbeelding
De Toren

Welk klimaat verkiest u?!

wo 17 maart 2021 Politiek lokaal


Klimaat. Een woord dat vaak gebruikt wordt en vele tongen en pennen in beweging brengt. In veel situaties wordt dit woord toegepast. Het begrip klimaat wordt gebruikt om de samenleving als het ware te verdelen. Want u bent vóór óf tégen het…klimaat. U bent slecht of goed voor het …klimaat. Er is een veilig of onveilig …klimaat, er is een vriendelijk of onvriendelijk …klimaat. In het politieke debat en in de samenleving worden op elk beleidsterrein zogenaamde ‘klimaat-stempels’ geplakt, maar daarentegen ook gevoelt! Want door het ene te stellen, wordt het andere min of meer weer ‘weggezet’ of zelfs uitgesloten.

 

Het klimaat verandert langzaam als het gaat om het weer. Er zijn veranderingen door al de eeuwen heen, dat is niet te ontkennen. Wij als mensen zijn verantwoordelijk voor ons gedrag. Maar als het gaat om ‘klimaatverandering’ in het maatschappelijke leven, dan zie je dat het klimaat snel om kan slaan. Op diverse terreinen is het ‘klimaat’ guur.

 De vraag die steeds meer opdringt is of iedereen zijn geloof nog kan blijven belijden. Mogen we onze levenswandel nog inrichten naar wat wij geloven? We mogen iedereen beledigen, maar wee degene die zijn of haar leven wil belijden naar de Bijbel, want dat is toch wel compleet achterhaald en kwetsend. Er heerst dan totale verwarring en onbegrip. Een fatsoenlijk gesprek is dan helaas vaak niet meer mogelijk. Inderdaad tijden veranderen, wij leven niet in de culturele omstandigheden van de tijd van de Bijbel, maar de normen en zeden die als eeuwige inzetting aangeduid zijn, veranderen daarentegen niet. Gelukkig maar. Wij als mensen veranderen! En laat helder zijn dat elk mens in haar wezen gelijk is en er mag zijn!

 De arrogantie en veronachtzaming van burgers komt helaas niet alleen vanuit het Haagse, maar ook vanuit het Manitobaplein. Het gaat er dan om hoe we elkaar behandelen. Ter illustratie noem ik het ‘purhuis’ van de familie Keijzer. Ik herinner mij nog het emotionele debat in oktober 2018. Hoe barmhartig is de gemeente geweest tegenover dit gezin? Nu de rechterlijke uitspraak van de rechter bekend is, is de gemeente wederom op haar vingers getikt over haar handelswijze. Beschamend. Ook de positie van de Raad staat steeds vaker op het spel. Adviezen worden in de wind geslagen. Denk bijvoorbeeld aan de hernieuwde samenwerking met de Twente Board. De Raad zegt: teken de overeenkomst niet eerder dan dat wij eerst de evaluatie doen en noodzakelijke wijzigen in de overeenkomst aanbrengen, maar nee het College gaat haar gang en tekent gewoon. Ik denk aan Soweco, ondanks de vele waarschuwingen vanuit de Raad, maar ook van deskundigen (!) valt het doek voor Soweco. Als wij wijzen dan moeten we ook naar ons zelf kijken als politici. Hoe bejegenen wij elkaar? Als het om politiek gewin gaat, dan zijn de grenzen soms ver te zoeken. Zeker in verkiezingstijd schiet menig politieke partij in de stress om toch vooral een wedstrijdje burgerbelangenbehartiging te doen. Soms over de ruggen van een ander.

 Deze week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Ik hoop dat u met uw hart gestemd heeft. Welk politiek klimaat gaan we tegemoet? De tijd zal het leren. Over een jaar zal Deo Volente de temperatuur van het lokale politieke klimaat gemeten worden. Dan kunt u namelijk kiezen voor de gemeenteraad. We zien de toekomst in én met vertrouwen tegemoet.

 

Jan Jonker, SGP Twenterand

Afbeelding
Bedrijventoernooi een voltreffer bij Vroomshoopse Boys Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust berg bermgras in buitengebied van Vriezenveen Twenterand 5 uur geleden
Afbeelding
Geniet van het Vliegerfeest Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
Veel plezier tijdens de Nek in de Drek Obstacle Mud Run Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
Rommelmark en veiling TOP Twenterand 18 uur geleden
Afbeelding
Vakantietasjes voor kinderen uit kwetsbare gezinnen Twenterand 1 jul, 15:33
Afbeelding
Jongeren Noordik gamen live voor Oekraïne Twenterand 1 jul, 14:46
Afbeelding
Groot Nederlands Johannes de Heer koor zingt voor Woord en Daad Twenterand 1 jul, 08:49