Afbeelding

Overheid voor of tegen zijn inwoners?

wo 28 april 2021 Politiek lokaal

De afgelopen weken zijn in de raad van Twenterand belangrijke onderwerpen aan de orde geweest en is er tot in de ‘late uurtjes’ vergaderd. Het ging over de afwikkeling van het ‘Pur-huis’, over de liquidatie van SOWECO en over de schade aan de woningen langs het kanaal Almelo De Haandrik.

Onderwerpen die veel inwoners raken, omdat het over het dagelijks leven, zoals wonen en werken. Het lijkt allemaal zo gewoon, totdat je woning niet meer veilig is of de toekomst van je werk onzeker is. Op dat moment raakt dit mij als raadslid van de PvdA GroenLinks. Ik hoor en zie wat de gevolgen zijn van beleid en regelgeving die we bedenken. Regels die werken vóór de overheid en tégen de burgers. Dan wordt duidelijk hoe sterk een overheid is, die geen gezicht heeft, tegenover een inwoner die wel een naam en gezicht heeft. Kijk maar naar de toeslagenaffaire!

Steeds weer bedenken we regels en systemen die werken voor de overheid maar vaak verkeerd uitvallen voor burgers. Dit kan niet de bedoeling zijn. Tjeenk Willink (huidige informateur) zegt hierover: “Als je beleid maakt zonder dat je weet wat de gevolgen zijn voor de uitvoering, zonder dat je de mensen die het uitvoeren en de mensen die het raakt hoort, dan krijg je ongelukken. Bestuurders moeten bij beleid de gevolgen van de gekozen uitvoering in kaart brengen en de uitvoerders het vertrouwen geven door naar ze te luisteren. Dan krijgen uitvoerders en de mensen om wie het gaat vertrouwen in het nieuwe beleid. Doe je dit niet, dan verliest de politiek / de overheid het vertrouwen van zowel de uitvoerders als de mensen die van het mislukte beleid slachtoffer zijn”.

De vraag is: werken wij bij de overheid vanuit regels en systemen of zijn we echt van plan ook te werken vanuit wat we samen willen bereiken? De inzet van politiek bestuur, óók lokaal, moet zijn te werken en te denken vanuit de bedoeling en wat we willen bereiken. Voor een Twenterand waar het goed wonen en werken is.

Stephan Reusken

PvdA GroenLinks Twenterand

Afbeelding
Zaterdag 28 mei oud papier inzameling bij DETO Twenterand 5 uur geleden
Afbeelding
VZ&PC zorgt bijna voor stunt Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Den Ham op eigen kracht in veilige haven Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Rommelmarkt Veenstraat Westerhaar Twenterand 10 uur geleden
Afbeelding
Amicitia herstelt zich overtuigend tegen Noviomagum Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
Vriezenveense scholieren gaan 24 juni strijden om de eer op het DETO MiniWK Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
Vroomshoopse Boys geeft goede start geen vervolg tegen PH Almelo Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
Voorwaarts opent ‘Gert Dogger Court’ Twenterand 13 uur geleden