Afbeelding

Overheid voor of tegen zijn inwoners?

wo 28 april 2021 Politiek lokaal

De afgelopen weken zijn in de raad van Twenterand belangrijke onderwerpen aan de orde geweest en is er tot in de ‘late uurtjes’ vergaderd. Het ging over de afwikkeling van het ‘Pur-huis’, over de liquidatie van SOWECO en over de schade aan de woningen langs het kanaal Almelo De Haandrik.

Onderwerpen die veel inwoners raken, omdat het over het dagelijks leven, zoals wonen en werken. Het lijkt allemaal zo gewoon, totdat je woning niet meer veilig is of de toekomst van je werk onzeker is. Op dat moment raakt dit mij als raadslid van de PvdA GroenLinks. Ik hoor en zie wat de gevolgen zijn van beleid en regelgeving die we bedenken. Regels die werken vóór de overheid en tégen de burgers. Dan wordt duidelijk hoe sterk een overheid is, die geen gezicht heeft, tegenover een inwoner die wel een naam en gezicht heeft. Kijk maar naar de toeslagenaffaire!

Steeds weer bedenken we regels en systemen die werken voor de overheid maar vaak verkeerd uitvallen voor burgers. Dit kan niet de bedoeling zijn. Tjeenk Willink (huidige informateur) zegt hierover: “Als je beleid maakt zonder dat je weet wat de gevolgen zijn voor de uitvoering, zonder dat je de mensen die het uitvoeren en de mensen die het raakt hoort, dan krijg je ongelukken. Bestuurders moeten bij beleid de gevolgen van de gekozen uitvoering in kaart brengen en de uitvoerders het vertrouwen geven door naar ze te luisteren. Dan krijgen uitvoerders en de mensen om wie het gaat vertrouwen in het nieuwe beleid. Doe je dit niet, dan verliest de politiek / de overheid het vertrouwen van zowel de uitvoerders als de mensen die van het mislukte beleid slachtoffer zijn”.

De vraag is: werken wij bij de overheid vanuit regels en systemen of zijn we echt van plan ook te werken vanuit wat we samen willen bereiken? De inzet van politiek bestuur, óók lokaal, moet zijn te werken en te denken vanuit de bedoeling en wat we willen bereiken. Voor een Twenterand waar het goed wonen en werken is.

Stephan Reusken

PvdA GroenLinks Twenterand

Afbeelding
Bedrijventoernooi een voltreffer bij Vroomshoopse Boys Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Brandweer blust berg bermgras in buitengebied van Vriezenveen Twenterand 8 uur geleden
Afbeelding
Geniet van het Vliegerfeest Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Veel plezier tijdens de Nek in de Drek Obstacle Mud Run Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Rommelmark en veiling TOP Twenterand 21 uur geleden
Afbeelding
Vakantietasjes voor kinderen uit kwetsbare gezinnen Twenterand 1 jul, 15:33
Afbeelding
Jongeren Noordik gamen live voor Oekraïne Twenterand 1 jul, 14:46
Afbeelding
Groot Nederlands Johannes de Heer koor zingt voor Woord en Daad Twenterand 1 jul, 08:49