Afbeelding

Opvang Oekraïners

wo 7 juni 2023 Hardenberg

De afgelopen weken stond het onderwerp Opvang Oekraïners aan de Sportlaan in Vriezenveen vaak op de agenda. In de politiek zien we steeds vaker dat beleid met dwang over de bevolking wordt uitgestort. Of het nu gaat over de opvang van asielzoekers, over windmolens, over onteigening van grond, over landbouw en destijds over corona, de rode draad is steeds dat de burger zijn mond moet houden, alles moet accepteren en als hij dit niet doet, wordt hij door de politiek geframed als extreem rechts, wappie enz. Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest als nu en dit is het gevolg van de wijze waarop inwoners steeds vaker buitenspel worden gezet.

We zien deze manier van dictatoriale politiek ook in Twenterand. Zonder overleg met de omgeving beslist de burgemeester dat het grasveldje aan de Sportlaan in Vriezenveen als locatie kan dienen voor de opvang van Oekraïners. En op de PVV Twenterand na, steunen de andere politieke partijen deze manier van politiek bedrijven. Iedereen met een beetje gezond verstand kan inschatten dat deze locatie juist niet geschikt is om daar 12 chalets te plaatsen. Er zijn andere locaties genoeg waar het wel kan en waar wel draagvlak in de buurt is. De mensen aan de Sportlaan zijn niet tegen het opvangen van Oekraïners, maar wel op deze locatie. Zij voeren hier legitieme redenen voor aan. Saillant is verder dat de gemeente de beschermde patrijs beschermt, maar geen problemen heeft om het leefgebied van de patrijs in deze buurt aan te tasten door hier chalets neer te zetten. Principes van de gemeente zijn dus niets waard. 

Waarom doet de burgemeester dit? We hebben hem toch destijds gekozen als gemeenteraad omdat we een verbinder zochten? Het antwoord is simpel: er is veel geld mee gemoeid. Gemeenten die Oekraïners opvangen krijgen heel veel geld van het Rijk en alles wat ze overhouden, hoeven ze niet terug te betalen. Het is een verdienmodel geworden. Plus, om een toekomst te kunnen hebben in de baantjescarrousel, moet je deugen. Dit wil niets anders zeggen dan dat je doet wat bevolen wordt en het liefste nog wat meer. 

Wat had een PVV-burgemeester gedaan in deze kwestie? Wanneer 135 huishoudens van de 160 in deze buurt valide bezwaren hebben tegen de opvang van 58 Oekraïners dan was een PVV-burgemeester, samen met de buurt, op zoek gegaan naar de andere locatie, die wel geschikt is. De PVV-burgemeester had vervolgens de buurt gevraagd om niet alleen mee te denken, maar ook mee te helpen bij de inrichting van deze locatie, op vrijwillige basis. Want, mensen in volksbuurten zijn altijd de eerste mensen die klaar staan om anderen mensen te helpen die hulp nodig hebben. Zo moet je een gemeente besturen in onze ogen!

Erik Veltmeijer

PVV Twenterand

Afbeelding
Uitslag bridgen Twenterand 16 minuten geleden
Afbeelding
Vroomshoopse Boys geeft zege uit handen tegen ATC'65 Twenterand 19 minuten geleden
Afbeelding
Kom jij griezelen ?. Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Cursus Luisterend bidden Twenterand 30 sep., 13:47
Afbeelding
Koor en samenzangavond Twenterand 30 sep., 13:43