Afbeelding
De Toren

2021. Wat zal dit jaar ons brengen?

wo 3 februari 2021 Politie aan het woord

Alweer zo’n zes weken geleden schreef ik mijn vorige column voor dit weekblad. In de afgelopen maanden heeft u meerdere columns kunnen lezen van de wijk- en jeugdagenten van de gemeente Hardenberg over de meeste uiteenlopende onderwerpen. Zo schreven mijn collega’s columns over onder andere hoe om te gaan met heftige incidenten, wat te doen met overlast in je woonomgeving, de gevolgen van afleiding in het verkeer en het (anoniem) melden van criminaliteit. In samenspraak met de redactie van de Toren blijven wij ook in het jaar 2021 columns schrijven om u op deze manier inzicht te geven in het politiewerk.

Op dit moment hebben we alweer anderhalve week te maken met de avondklok. Een ingrijpende maatregel waarvan -waarschijnlijk- niemand had gehoopt dat we hier ooit mee te maken zouden krijgen. Maar niets is minder waar. Het is momenteel niet toegestaan om je na 21.00 uur buiten op straat te begeven. Begeeft u zich zonder geldige reden toch buiten? Dan riskeert u een bekeuring.

Voor de politie ligt hier een handhavende taak. Tijdens de avondklok zijn wij met meer collega’s in dienst. Simpelweg om controles uit te voeren op de naleving van de avondklok en daar waar nodig verbaliserend op te treden. Ook in team Hardenberg werken collega’s die tevens inzetbaar zijn voor de Mobiele Eenheid. Meerdere keren waren ME-inzetten in onder andere Eindhoven, Zwolle en Amsterdam nodig om de rust terug te laten keren. Keer op keer was ik ‘blij’ wanneer ik hoorde dat mijn Hardenbergse collega’s ongeschonden mochten blijven. En tegelijkertijd een gevoel van boosheid en onmacht als ik de beelden zag waarop relschoppers het kennelijk nodig vonden om stenen naar de ME-ers te gooien en vele duizenden euro’s schade veroorzaakten.

Vooralsnog is het rustig in de gemeente Hardenberg en houdt men zich over het algemeen aan de gestelde maatregel. Ook onder de jongeren zijn er tot nu toe weinig tot geen excessen geweest en daar ben ik trots op. Trots op de Hardenbergse jeugd omdat zij het fatsoen opbrengen om zich zo goed mogelijk aan de regels te houden.

Landelijk zien we sinds de invoering van de avondklok opruiing. Dit betekent het aanzetten of oproepen tot iets wat strafbaar is. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een bericht op social media of het delen van een afbeelding of video waarin mensen worden opgeroepen om deel te nemen aan rellen. Wij begrijpen dat het soms moeilijk kan zijn om u toch aan alle gestelde maatregelen te houden. Toch blijven wij een beroep doen op een ieder. Zo gaan we hopelijk samen terug naar het ‘oude’ normaal.

En wat 2021 ons gaat brengen? In ieder geval iets positiefs voor de Hardenbergse jeugd. Zoals u wellicht al heeft gelezen komt er een Jongerencentrum in Hardenberg. Hopelijk laten de maatregelen het over een aantal maanden toe om het Jongerencentrum definitief te openen. Wellicht nog steeds met bepaalde maatregelen. Maar elke versoepeling is er één en leidt ons uiteindelijk terug naar het ‘normale’ leven.

Heeft u vragen en/of opmerkingen? U kunt ons bereiken via het algemene nummer 0900-8844 of u kunt ons een bericht sturen via Instagram: jeugdagenten_hardenberg.

Irene Bijker

Afbeelding
Gemeente zegt nee tegen tv-documentaire Hardenberg 12 minuten geleden
Afbeelding
FNV 'bespreekt' financieel misbruik van ouderen Hardenberg 30 minuten geleden
Afbeelding
Inloopuurtje Media Ukkie Dagen Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Sjoelen Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Sjoeluitslagen Sios'83 Hardenberg 2 uur geleden