Tien man sterk waren de Ommer Midwinterhoornbloazers present op het Anbloazen in Ommen.
Tien man sterk waren de Ommer Midwinterhoornbloazers present op het Anbloazen in Ommen. Harry Woertink

Midwinterhoornblazers ook in Ommen weer te horen

ma 29 november 2021 Ommen

Op zondag 28 november, de eerste dag van de advent, mochten de midwinterhoorns weer van de muur gehaald worden. Ook door de leden van de Ommer Midwinterhoornbloasers. Bij het schemeren van de dag bliezen ze op het Vechtpodium in het centrum van Ommen voor het eerst weer de ‘Oale roop’ of zoals de blazers zelf zeggen het ‘Anbloazen’.

Het is een echte wintertraditie, want de hoorn wordt vanaf de eerste zondag van Advent geblazen om de komst van het kerstkind aan te kondigen. Met Driekoningen, op 6 januari, wordt er afgeblazen en worden de hoorns weer opgeborgen.

De nieuwsgierigen die aan het eind van de middag op de blaasgeluiden waren afgekomen spraken van prachtig klanken over een op dat moment heel rustig Ommen. Op de komende marktdagen zijn de tien leden van de Ommer Midwinterhoornbloasers ook te horen op hun houten blaasinstrumenten.

De midwinterhoorn is een licht gebogen hoorn van berken-, elzen-, of wilgenhout, op ambachtelijke manier gemaakt met een mondstuk, de happe, van vlier of een andere houtsoort, waarop een eenvoudige melodie wordt geblazen. Er zijn ook blazers die zelf hun hoorn maken. De hoorns worden ofwel aan elkaar gelijmd of in water gehangen, waardoor de twee houten helften opzwellen en naadloos op elkaar passen en de naden hermetisch worden afgesloten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 29 minuten geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 44 minuten geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Majorettes in actie Twenterand 3 uur geleden