Molenaar Anton Wolters wijst de scholieren op belang van een monument
Molenaar Anton Wolters wijst de scholieren op belang van een monument Harry Woertink

Scholieren Bernardusschool maken kennis met molen De Lelie

vr 10 september 2021 Ommen

Met de bedoeling de jeugd actief te betrekken bij het monumentale erfgoed in hun omgeving werd vrijdag 10 september voorafgaand aan de Open Monumentendag een zogeheten Klassendag voor scholieren van de basisschool Sint Bernardus gehouden. Op molen De Lelie en de Scheepstimmerwerkplaats van de Vechtzomp werd aandacht besteed aan dit jaarlijks evenement.

Monument

Groep 8 van de Sint Bernardusschool werd rondgeleid door molenaar Anton Wolters. Die wees de leerlingen op het belang van de molen als monument. De reacties van de kinderen waren enthousiast en vuurden tal van vragen af op de molenaar. Zo kwamen ze erachter dat de korenmolen meer dan mooi is. Een molen is functioneel en maalt meel voor de bakker. De molenaar is ook een soort weerman, ervaarden de leerlingen. De molenaar legde uit hoe hij kan zien of er wind is en of er regen onderweg is. Vooral als er onweer op komst is moet de molenaar tijdig maatregelen nemen om de molenwieken stil te zetten. Wolters vertelde dat de Vechtzomp begin 2023 gaat varen op de Vecht als een toeristische attractie.

Quiz

Na afloop werden de leerlingen getrakteerd op een ijsje en kon in het museum van de molen een quiz gemaakt worden, waar de uitslag later op school bekend gemaakt wordt. Het bestuur van de Open Monumentendag in Ommen is blij met de medewerking van zowel de school als die van de molenaar. “Op deze wijze leren kinderen de waarde en het belang van cultureel erfgoed, het oude molenaarsambacht en over het bezochte monument”, aldus de het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Ommen.

Afbeelding
Bezoek het OV inloopspreekuur Hardenberg 53 minuten geleden
Afbeelding
Remastered presenteert nieuwe drummer Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Dialectmaand wordt afgesloten met boekpresentatie Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
B&W stemmen voor aantal nieuwe stembureaus Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Gemeente zegt nee tegen tv-documentaire Hardenberg 5 uur geleden