Vrijwilligers van het IVN gaan op de worldcleanupday op pad om zwerfafval op te ruimen. Hier langs de Lek en Rijn in het kader van het project Schone Rivieren, een samenwerking van het IVN, de plastic soup foundation en stichting de noordzee
Foto: Martine Sprangers
Vrijwilligers van het IVN gaan op de worldcleanupday op pad om zwerfafval op te ruimen. Hier langs de Lek en Rijn in het kader van het project Schone Rivieren, een samenwerking van het IVN, de plastic soup foundation en stichting de noordzee Foto: Martine Sprangers Martine Sprangers

Gemiddeld 59 stuks afval op 100 meter oever Overijsselse Vecht

wo 9 juni 2021 Ommen

Per honderd meter rivieroever worden langs de Overijsselse Vecht gemiddeld 59 stuks afval gevonden. Dat blijkt uit de meest recente metingen van Schone Rivieren. Het is de eerste keer dat de oevers van de Overijsselse Vecht zijn onderzocht. Ook zijn er metingen gedaan langs de IJsseloevers, daar werden gemiddeld 239 afvalitems per honderd meter gevonden.

In het voorjaar zijn er op achttien plekken langs de Vecht metingen uitgevoerd. Vrijwillige rivierafvalonderzoekers registreerden daar in totaal 1.069 stuks afval. De top 5 bestaat uit ondefinieerbare harde stukjes plastic, ondefinieerbare folies kleiner dan 50 cm en ondefinieerbare stukjes piepschuim. Op plek 4 plastic drankverpakkingen (flesjes, doppen, wikkels), gevolgd door snoep-, snack- en chipsverpakkingen.

Voorjaarsonderzoek: recordaantal stuks afval

Van half februari tot half maart vonden vrijwilligers van Schone Rivieren op 512 onderzoeksgebieden langs rivieren in heel Nederland, waar zwerfvuil gemonitord wordt, ruim 210.000 stuks afval. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het voorjaar 2020. Dankzij de forse toename van het aantal vrijwilligers en zodoende ook het aantal onderzoekslocaties kon meer afval van de rivieroevers worden geregistreerd en opgeruimd. Per honderd meter rivieroever troffen de rivierafvalonderzoekers gemiddeld 409 afvalitems aan.

Van al het gevonden afval is 84 procent plastic. Opmerkelijk is dat er maar liefst zes soorten Single Use Plastics (SUP) in de top 15 staan. Schone Rivieren is dan ook groot voorstander van het verbod op diverse soorten wegwerpartikelen, zoals plastic bestek, dat vanaf 3 juli 2021 ingaat. “Een verbod is het krachtigste wapen in de strijd tegen plasticvervuiling. Wat niet geproduceerd wordt, kan immers ook nooit in het milieu terechtkomen. Maar we zijn er nog lang niet. De lijst verboden producten mag wat ons betreft stevig worden uitgebreid met alle plastics die relatief vaak voorkomen in het milieu, zoals bijvoorbeeld vuurwerk met plastic en vispluis”, stelt Anne Stolk, woordvoerder Schone Rivieren.

Wegwerpbekers

Jaarlijks worden er in Nederland maar liefst drie miljard koffiebekers weggegooid. Dat zijn er meer dan honderd per persoon. Vrijwillige onderzoekers van Schone Rivieren vonden bij hun voorjaarsonderzoek langs de oevers zo’n 1.800 wegwerpbekers, gemiddeld ruim 3 per 100 meter. IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, de organisaties achter Schone Rivieren, pleiten daarom voor een verbod op gratis bekers voor eenmalig gebruik. “Het moet én kan anders. Met een verplichte bijdrage op wegwerpbekers wordt hergebruik de norm”, stelt Stolk.

Grootste Citizen Science-onderzoek naar rivierafval in Nederland

Het onderzoek van Schone Rivieren is het meest grootschalige afvalonderzoek in de Nederlandse rivierdelta. Met behulp van burgerwetenschap worden twee keer per jaar gegevens verzameld. Het onderzoeksgebied, dat al bestond uit de Maas, Waal, IJssel, Nieuwe Waterweg, Dordtse Kil, Oude Maas, Hollands Diep en het Haringvliet is in 2020 verder uitgebreid met de Nederrijn, Lek, Overijsselse Vecht, Grevelingen, Oosterschelde en Westerschelde.

Overijsselse verenigingen maken oevers IJssel en Vecht schoon

Schone Rivieren organiseert samen met gemeenten jaarlijks opruimacties voor verenigingen en groepen langs de rivieren. In april gingen 22 verenigingen op pad om langs de Overijsselse IJssel en Vecht op te ruimen. De verenigingen kregen ieder een stuk oever van ongeveer 1 tot 2 kilometer aangewezen. Tijdens de opruimactie zijn 170 vuilniszakken met afval gevuld. De opruimacties werden mogelijk gemaakt door IVN Overijssel, Provincie Overijssel en gemeente Dalfsen, Deventer, Kampen, Olst-Wijhe en Ommen. Samen met de verenigingen wordt gekeken naar een structurele samenwerking.

Over Schone Rivieren

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met het gezamenlijke Schone Rivieren-project. De aanpak richt zich op vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.

In 2019 kreeg Schone Rivieren een extra bijdrage van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Hierdoor kon het Schone Rivieren project haar belangrijke onderzoek verder uitbreiden.

Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 13 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 19 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 19 uur geleden