Afbeelding

“Sneller en meer huurwoningen bouwen”

wo 22 december 2021 Hardenberg

Vechtdal Wonen en de gemeente Hardenberg blijven samen zorgen voor voldoende en betaalbare huurwoningen. De afspraken hiervoor zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst voor de periode tot 2025. De acties voor 2022 staan in de ‘prestatieafspraken’.

“Een passende en betaalbare woning voor iedereen”

De woonambities van de gemeente Hardenberg voor de periode tot 2025 staan in het Programma Wonen. Wethouder Martijn Breukelman zegt hierover: “We staan met elkaar voor een enorme opgave. Er is veel vraag naar woningen. Onze ambitie is te zorgen voor een passende en betaalbare woning voor iedereen. Daarom bouwen we sneller en meer woningen, de komende jaren minimaal 400 woningen per jaar. Twintig tot dertig procent van de nieuw te bouwen woningen is bedoeld voor mensen die een huurwoning zoeken. We zijn blij dat Vechtdal Wonen daarvoor ook in de komende vijf jaar onze partner is.”

“Een fijn thuis voor iedereen”

Directeur-bestuurder Martijn Rink geeft aan dat Vechtdal Wonen samen met de gemeente Hardenberg invulling geeft aan de woningbouwambities: “Wij streven naar een inclusieve samenleving waarin iedereen een fijn thuis kan vinden. Daarom vinden wij het belangrijk om de opgave in de betaalbare huur zo goed mogelijk in te vullen. Wij staan samen voor een grote opgave en hebben de nodige plannen klaarstaan. De woningen worden duurzaam gebouwd. Dit bespaart de huurder in de energielasten en zo dragen wij ook bij aan de klimaatdoelstellingen.”

437 nieuwe en betaalbare huurwoningen tot en met 2026

Elk jaar maken Vechtdal Wonen en de gemeente Hardenberg concrete afspraken over wat zij gaan doen om de woonambities te halen. Ook de Stichting Huurdersbelangen Hardenberg is hierbij betrokken. Voor de komende jaren staat het sneller bouwen van nieuwe, betaalbare, duurzame en levensloopbestendige woningen centraal. Vechtdal Wonen bouwt tot en met 2026 437 nieuwe en betaalbare huurwoningen.

Om sneller voor nieuwe woningen te kunnen zorgen, onderzoeken de partijen de mogelijkheden voor flexwoningen en tiny houses. Daarnaast onderzoeken de partijen de mogelijkheden voor de behoeftes van verschillende doelgroepen, zodat er een passende mix aan huurwoningen komt voor jongeren, starters, senioren, spoedzoekers en kwetsbare groepen.

Verduurzamen

Komend jaar worden 297 bestaande huurwoningen in de gemeente Hardenberg verder verduurzaamd. Net als afgelopen jaar gaat Vechtdal Wonen verder met het plaatsen van zonnepanelen op de woningen om de CO2-uitstoot verder te beperken. Vechtdal Wonen streeft naar CO2-neutrale huurwoningen in 2050. De energiebesparende maatregelen worden daarnaast ingezet om de woonlasten voor de huurder te verlagen.

Om te zorgen dat senioren en huurders met een fysieke beperking langer thuis kunnen wonen, maakt Vechtdal Wonen ongeveer 75 reguliere huurwoningen geschikt voor dit doeleinde.

De Stichting Huurdersbelangen Hardenberg is tevreden over de gemaakte afspraken: “Ook wij vinden het belangrijk dat er voldoende betaalbare huurwoningen zijn. We komen op voor de belangen van de mensen die nu al huren en voor de huurders van de toekomst. Met deze afspraken worden hun belangen goed behartigd.”

De samenwerkingsovereenkomst en de prestatieafspraken werden op 7 december ondertekend. Namens de gemeente Hardenberg tekende wethouder Martijn Breukelman. Directeur-bestuurder Martijn Rink zette zijn handtekening namens woningstichting Vechtdal Wonen. Voorzitter Ruud Moison tekende namens de Stichting Huurdersbelangen Hardenberg.

Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 12 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 17 uur geleden