Afbeelding

Hardenberg bereidt grondaankopen voor

ma 29 november 2021 Hardenberg

De gemeente Hardenberg wil meerdere percelen bij Dedemsvaart, Balkbrug en Ommerschans definitief aanwijzen als zogenoemde Wvg-gronden. Dat verplicht de eigenaren van deze percelen om de grond bij een eventuele verkoop eerst aan de gemeente aan te bieden. Door voorkeursrecht op deze gronden te vestigen bereidt de gemeente zich voor op het verwerven van grond voor nieuwe woningbouwlocaties.

De gronden waarom het gaat liggen tussen de Stegerensallee en de Van Rooijens Hoofdwijk bij Dedemsvaart en tussen de Dronkenmanslaan en de Eerste Schansweg in het buitengebied van Balkbrug. Op 28 september wees het college deze gronden voorlopig aan als Wvg-grond. Deze voorlopige aanwijzing is slechts drie maanden geldig. Voor een definitieve aanwijzing is een besluit van de gemeenteraad nodig. Daarom heeft het college de gemeenteraad gevraagd dit nu te doen.

Dat een gemeente, of andere overheid, een voorkeursrecht op grond kan vestigen is geregeld in de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Deze wet dient om overheden een betere positie te geven op de grondmarkt. Een grondeigenaar hoeft de grond niet al op dat moment te verkopen, maar is vanaf dat moment wel verplicht om de grond bij een eventuele verkoop eerst bij de gemeente aan te bieden.

Het voorkeursrecht kan enkel op gronden gelegd worden die volgens het bestemmings- of inpassingplan een niet-agrarische bestemming hebben en een andere bestemming heeft dan het reeds aanwezige gebruik. Dat is op dit moment niet het geval. De bewuste percelen hebben op dit moment een agrarische bestemming. De gemeente zal de nieuwe functie daarom gaan vastleggen in een structuurvisie of omgevingsvisie en vervolgens een bestemmingsplan of inpassingsplan vaststellen. Daarvoor heeft de gemeente precies drie jaar de tijd omdat de aanwijzing tot Wvg-grond van rechtswege na drie jaar vervalt, wanneer er geen structuurvisie of bestemmingsplan is vastgesteld.

Gesprekken

De gemeente gaat met de grondeigenaren in gesprek om toe te lichten waarom de gemeente het voorkeursrecht wil vestigen. De eerste gesprekken hebben al plaatsgevonden. Andere belanghebbenden, zoals omwonenden, die een zienswijze of bezwaar hebben ingediend worden per brief geïnformeerd over de ingediende zienswijze.

Afbeelding
Veilig online met de Regiobank Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Opwekkingsliederen zingen in de Sionskerk in Mariënberg Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Wandeltocht Vilsteren samen actief Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Eenzijdig ongeval op Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 15 uur geleden