Afbeelding

Aanpak eikenprocessierups blijft ongewijzigd

ma 29 november 2021 Hardenberg

De gemeente Hardenberg zet de bestrijding van de eikenprocessierups ongewijzigd voort. De maatregelen, inclusief de inzet op meer biodiversiteit, blijken effect te sorteren en worden verder uitgebreid richting buitengebied.

Uit de evaluatie concludeert de gemeente dat de bestrijding van de eikenprocessierups goed is verlopen. Er is minder preventieve bestrijding toegepast, meer desondanks zijn er minder eikenprocessierupsen aangetroffen dan vorig jaar en zijn er minder nesten weggezogen. Er waren minder meldingen en telefoontjes. De kosten waren lager dan begroot. Ook de communicatie via de website, huis-aan-huisbrieven, de interactieve kaart, het meldsysteem en het klantcontactcentrum blijkt te voldoen. De communicatie was gebruiksvriendelijk en effectief.

Vergroting biodiversiteit

De vergroting van de biodiversiteit lijkt effect te krijgen. Door hierop te blijven inzetten ontstaat in de hele gemeente een meer natuurlijk evenwicht, waarbij de plaagdruk structureel omlaag gaat. Uit landelijk onderzoek blijkt dat natuurlijke predatie (het opeten van de jonge rupsen door onder andere vogels) een grotere rol begint te spelen in de afname van de populatie. Maar vergroting van de biodiversiteit en beheersing van de eikenprocessierups is een langzaam proces dat tijd nodig heeft. Vooral in het buitengebied kunnen op dat gebied nog wat extra stappen gezet worden.

Bestrijding

Actieve en preventieve bestrijding blijft overigens nog wel nodig. Zonder dat komt de volksgezondheid nog te veel in het geding. Wel wil de gemeente het gebruik van het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari geleidelijk afbouwen. Dit middel kan namelijk ook schadelijk zijn voor andere vlinders en insecten.

Voor de bestrijding heeft de gemeente jaarlijks een bedrag van 250.000 euro gereserveerd. Dit jaar hoefde dankzij het relatief lage aantal meldingen slechts 206.500 euro te worden uitgegeven aan bestrijding. De verwachting is dat de kosten in de komende jaren structureel dalen.

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 13 uur geleden