Afbeelding
advertorial

Autorijden relatief goedkoop in Overijssel

wo 24 november 2021 Hardenberg

Autorijden is kostbaar, zo weten autobezitters maar al te goed. Zeker de huidige brandstofprijzen jagen automobilisten op kosten. Daar bovenop komen nog de kosten voor de verzekering. Ook die zijn de afgelopen jaren voor veel autobezitters gestegen. Echter zijn er grote regionale verschillen tussen de premies die autobezitters betalen voor hun verzekering, op basis van hun woonplaats. Uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite blijkt dat het verschil tussen de goedkoopste provincie om een allrisk autoverzekering af te sluiten (Friesland) en de duurste (Zuid-Holland) wel zo’n 30 procent kan schelen. Ook Overijssel komt er in deze vergelijking relatief gunstig van af.

Waarom regionale verschillen?

De premie voor de autoverzekering wordt individueel berekend. Niet alleen de waarde van het voertuig of de inhoud van de verzekering hebben invloed op de premie. Twee mensen met dezelfde auto en dezelfde verzekering betalen vaak toch verschillende premies. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het schadeverleden van de verzekerde. Wie vaker schade rijdt, betaalt ook meer voor zijn autoverzekering. Daarnaast bestaan er ook regionale verschillen. Een verzekerde in Den Haag betaalt meer voor zijn verzekering dan een verzekerde in Ommen met een vergelijkbare auto en gelijk schadeverleden. Dat komt omdat de kans op schade op sommige plekken groter is. Met name in grote steden en drukkere provincies betalen verzekerden meer premie. Ook in de motorrijtuigenbelasting zijn er per provincie verschillen.

Motorrijtuigenbelasting

Elke autobezitter betaalt motorrijtuigenbelasting voor het bezit van zijn auto. Deze belasting bestaat voor een groot deel uit een landelijke belasting die voor alle Nederlanders gelijk is. Echter is een deel van die belasting bedoeld voor het onderhoud van provinciale wegen. Dit deel van de belasting komt ten goede aan de provincie en deze bepaalt ook hoe hoog deze belasting is. Dit is een percentage van het basisbedrag. In 2021 bedraagt dat percentage in Overijssel 79,9 procent. Daarmee is Overijssel een van de goedkopere provincies. Alleen in Utrecht, Noord-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt dat percentage (iets) lager. In drie provincies is het hoger dan 90 procent, waarin Groningen de kroon spant met een percentage van 93,3.

Goedkoop autorijden

In Overijssel zijn autobezitters dus relatief gunstig uit. Relatief, want autorijden is in Nederland duur in vergelijking met de landen om ons heen. Daarbij zijn de kosten voor een autoverzekering in een dorp dan lager dan in een grote stad, maar de gemiddelde afstand die men aflegt tot een bepaalde voorziening is dat vaak ook. Of men onder de streep dan ook voordeliger uit is, is zeer de vraag. Voor álle automobilisten geldt echter dat veilig autorijden ook het goedkoopst is, want ongelukken kosten een hoop geld, leveren veel stress op en soms blijvende schade. 

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 12 uur geleden