Afbeelding
G. Brokelman
Poll

Hoe komen we aan een woning?

wo 24 november 2021 Hardenberg

Sociale huurhuizen hebben een maximale huurprijs om woningen voor iedereen betaalbaar te houden. Maar wachtlijsten voor sociale huurwoningen worden met de dag langer. Huurhuizen in de vrije sector zijn veel te duur en kopen is voor veel woningzoekers ook geen optie. De hele woningmarkt zit vast door het grote tekort aan betaalbare huizen. De redactie van weekblad De Toren is in gesprek met Kristyna en Kim Zandbergen. Ook geven enkele politieke partijen hun mening over de woningnood in Hardenberg. Daarnaast kunt u via de poll uw mening geven.

POLL

Gemeente Hardenberg moet meer (landbouw)grond kopen om iedereen te voorzien van een woning.

1. Ja goed idee, maakt niet uit hoe! We moeten iets aan de woningnood doen

2. Nee, niet doen, Hardenberg wordt te veel volgebouwd

3 Het maakt mij niet zoveel uit

Woning is te klein voor Kim en Joey

Kim Zandbergen is 21 jaar en woonachtig in Bergentheim. Kim woont samen met haar vriend Joey de Graaf en ze verwachten het eerste kindje in maart. Zij wonen sinds anderhalf jaar in een seniorenwoning aan de Kerkweg in Bergentheim. Deze woningen worden door Vechtdal Wonen nu aangeboden als jongerenwoning.

“Ik kwam op 19-jarig leeftijd weer terug in Nederland nadat ik drie maand stage had gelopen in het buitenland. Ik wilde niet meer terug naar mijn ouderlijk huis. Ik was gewend aan een plekje voor mij zelf. Ik stond drie jaar ingeschreven bij Vechtdal Wonen en ik kreeg deze woning toegewezen. Hier was ik blij mee. Maar nu is de woning te klein voor ons. Het eerste jaar na de komst van onze baby zouden we hier nog wel kunnen wonen. Dan kan de baby bij ons in de slaapkamer slapen. In de slaapkamer hebben we alleen steeds terug kerende schimmel. We willen een goede start qua gezondheid als de ‘kleine’ komt. Dat hij/zij niet in de schimmel hoeft te slapen. Dit is ook één van de grootste redenen dat we willen verhuizen. We willen super graag een ééngezinswoning”, vertelt Kim. 

“We willen huren”

Kim werkt in de zorg en Joey is ZZP’er. Doordat Joey ZZP’er is komen ze in eerste instantie nog niet in aanmerking voor een hypotheek voor de koopwoning. Hiervoor moet een ZZP’er drie jaar eindcijfers laten zien aan de bank. “We willen ook eerst nog niet kopen, we willen huren. De woningen zijn heel erg duur en alles is onzeker. Ook huurwoningen zijn er te weinig in Hardenberg. Op het aanbod van één huurhuis reageren soms 300 mensen. Ik sta ook ingeschreven bij HuisKompas, maar in Drenthe zijn er op één woning nog veel meer reacties. Ik kijk dagelijks op de site van Vechtdal Wonen en daarnaast probeer ik ook alle particulieren die aanbiedingen doen in de gaten te houden. Wij staan open voor woningruil. Maar de woning waar we nu in wonen is geschikt voor jongeren en jongeren hebben vaak nog niets te ruilen. Het is heel frustrerend”, vertelt Kim. 

Kijken wat nodig is

Wat is de oplossing is de vraag die de redactie aan Kim stelt: “Een oplossing heb ik zo ook niet. Meer huizen bouwen, maar daarnaast zouden er bijvoorbeeld op de plek waar nu bijvoorbeeld de Kruserbrink staat studentenappartementen gebouwd kunnen worden. Dit helpt in ieder geval om jongeren meer plek te geven. Ook komt het veel voor dat alleenstaande mensen wonen in een eengezinswoning. Ik denk dat woningbouwverenigingen ook moet kijken naar wat de mensen nodig hebben. Een ander oplossing zou kunnen zijn om de inschrijving te veranderen. Ik heb deze woning in Bergentheim aanvaard, nadat ik drie jaar stond ingeschreven. Wil ik daarna wat anders, dan moet ik mij opnieuw laten inschrijven en begin ik weer onderaan de lijst. Op deze manier is er geen doorstroming”, vertelt Kim. Ondanks dat Kim gefrustreerd is blijft ze hoopvol. “We kunnen nog even vooruit. Desnoods maken wij net als mijn buurvrouw van de berging een slaapkamer. Maar zolang wij in deze woning blijven is er ook geen plek voor een jongere”, eindigt Kim het gesprek.

Kristyna wil weg van de Klaproos

Kristyna woont samen met Marco en hun twee zonen van 8 en 2 jaar aan de Klaproos in de wijk Baalderveld in Hardenberg. Zij wonen in een hoekwoning van ongeveer 95 vierkante meter. Zij willen graag groter wonen. Deze woning is erg klein en de tuin is minimaal.

“Wij zijn al sinds het jaar 2017 op zoek naar een koophuis. Maar toen kwamen we erachter dat we eerst wel wat geld moesten sparen, want we hadden geen spaargeld. En zijn dus druk gaan sparen. We hebben allerlei informatie verzameld via allerlei kanalen onder andere via Libero aankoopmakelaar. Hier hebben we ook nog een Webinar gevolgd om te leren hoe we het beste alles konden aanpakken. Onze ouders kunnen ons financieel niet met een hypotheek helpen. We moeten het zelfstandig doen. In het jaar 2020 zijn we echt begonnen met het zoeken van een koopwoning en hadden de hoop dat tijdens de corona de huizenmarkt zou instorten, maar het tegenovergestelde gebeurt juist. We willen heel graag in Baalderveld blijven wonen. Maar hebben ook wel op andere plaatsen gekeken zoals Gramsbergen. Ondertussen hebben we al veertig bezichtigen achter de rug. En hebben onder andere woningen gezien waarbij er meer dan 20.000 euro over de vraagprijs werd geboden. Dat is voor ons niet te doen. Ik heb ook het idee dat er veel meer mensen uit het Westen van Nederland hier naar Hardenberg komen om te wonen. Zij verkopen daar hun huis en kunnen hier op eenvoudige wijze een huis weer kopen door over te bieden. Omdat er een groot verschil is in de prijzen”, vertelt Kristyna.

Huurwoning kan ook 

Naast een koopwoning wil Kristyna ook wel een andere huurwoning, als ze maar weg kan van de Klaproos. “Voor de huurprijs die wij in gedachten hebben kunnen we niet huren in Hardenberg of Baalderveld want daar is ons verzamelinkomen te hoog voor. Ook hebben we gekeken naar particuliere huur, maar dit is ver boven ons budget”. Op www.thuistreffer.nl kunt u lezen zien hoe de huurprijzen verdeeld zijn qua inkomens.

Wat is de oplossing vragen we aan Kristyna. “Die is er denk ik niet. Misschien moet de gemeente meer grond kopen en daar meer huizen bouwen voor starters. Maar alles raakt voller en voller en het probleem wordt verschoven. Wij hebben volgens mij alle wegen behandeld zoals een aankoopmakelaar of woningruil. Maar niemand wil in onze woning in deze buurt wonen. Misschien is het wel een idee om een website te openen voor mensen in dezelfde situatie. En dat je zo meer van elkaar weet en leert. Of dat er woningen gebouwd worden onder bepaalde huurvoorwaarden, Bijvoorbeeld dat maar twee jaar dezelfde woning mag huren. Zodat je meer verschuiving krijgt”.

“Wij hebben de hoop in ieder geval op gegeven. Ik werd er afgelopen zomer bijna overspannen van. Telkens maar weer een huis bezichtigen en telkens weer de hoop en dan wordt het weer niets. We hebben besloten om dit huis maar weer op te knappen. Maar dit is zonde van het geld. Misschien komt er ooit een oplossing”, eindigt Kristyna het gesprek.

De redactie legde de volgende stelling aan de politieke partijen en het college voor 

Om het woningtekort op te lossen moet de gemeente verder kijken dan alleen bijbouwen, en met creatieve oplossingen komen.

Wethouder Breukelman: “Een passende woning voor iedereen. Dat is mijn ambitie. Daarvoor moeten we sneller en meer nieuwe woningen bouwen. Want dat levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het woningtekort. Maar er kan meer, dus dat doen we ook. Denk aan het omvormen van winkelpanden in de centra buiten het kernwinkelgebied naar woningen. We kijken ook naar de mogelijkheden om flexibele woningen te bouwen, zoals tiny houses. En stel dat ergens een woning gesloopt wordt en in de plaats daarvan een nieuwe woning gebouwd mag worden? Laten we dan eens onderzoeken of dat ook een driekapper kan zijn. Bij het zoeken naar creatieve oplossingen doen we ook een beroep op de denkkracht van de samenleving en de plaatselijk belangen. Want zij weten als geen anders wat er nodig is, zodat we samen tot creatieve oplossingen kunnen komen” 

CDA

Beschikbaarheid en betaalbaarheid van een passende woning is voor álle inwoners een belangrijke basisbehoefte! Het CDA blijft extra aandacht vragen voor woningen voor starters en jongeren. De gemeente kan méér regie nemen in het vormen van nieuwe (sociale) huur en koopwoningen door creatieve oplossingen met flexwonen, tiny houses of goedkope koop. In de gemeentebegroting is € 1.5 miljoen opgenomen voor versnelling van woningbouw waarmee mooie stappen gezet kunnen worden. Belangrijk is dat het onderwerp continue de aandacht krijgt, daar zet het CDA zich graag voor in.

50 Plus

In de gemeente Hardenberg is er sprake van een woningtekort maar om dit probleem op te lossen moet er verder gekeken worden dan allen het bijbouwen. Het is helaas niet zo dat alle panden geschikt zijn voor bewoning, hierin speelt ook het bouwbesluit een aanzienlijke rol. Een pand waar een andere bestemming op ligt dan wonen, zal eerst geschikt moeten worden gemaakt voor bewoning zoals dat beschreven staat in het bouwbesluit. Een andere mooi alternatief is het inzetten van Tiny Houses. Deze woningen kunnen vrij snel worden gebouwd en zijn zeker uitermate geschikt voor zowel jongeren als ouderen en alleenstaanden.

OpKoers.nu

Ook OpKoers.nu schrok van een recent filmpje van Vechtdal Wonen over sociale huurwoningen in onze gemeente. Zij gaven daarin aan dat het aantal woningzoekenden in een jaar tijd was gestegen van 1250 naar 2500. Navraag leerde ons dat 68% van deze mensen tussen de 23 en 54 jaar oud zijn. Komen die aanvragen vanuit heel Nederland? Nee hoor, 65% komt uit onze eigen gemeente. Wat betreft de te bouwen sociale koopwoningen, het wordt tijd voor een anti-speculatiebeding zodat deze woningen niet direct na de oplevering in handen vallen van huisjesmelkers. Wij zijn niet overtuigd dat we voor de juiste mensen bouwen. Wij willen dat graag nader onderbouwd zien.

GroenLinks

Helemaal eens! De gemeente bijvoorbeeld moet ook kijken naar leegstaande panden transformeren tot woningen. Daarnaast wil GroenLinks ook volop ruimte bieden voor innovatieve woonconcepten, daarbij denken we bijvoorbeeld aan tiny houses. Bijbouwen is belangrijk maar zeker niet de enige oplossing. De wooncrisis vraagt om actie.

Reactie van Vechtdal Wonen

Krapte op de woningmarkt
De krapte op de woningmarkt heeft absoluut zijn weerslag op de sociale huursector.

Het aantal actief woningzoekenden is verdubbeld en het woningtekort wordt steeds groter. We zullen moeten bijbouwen om in vraag te voorzien. Er is er een groeiende groep, die tussen wal en schip raakt. Dat geldt vooral voor starters en doorstromers. Door de stijgende huizenprijzen en het beperkte aanbod in betaalbare koop, is er voor veel starters en doorstromers nu bijna geen mogelijkheid meer om door te stromen naar een koopwoning. Ook verhuizen naar een (andere) sociale huurwoning is voor hen vaak niet mogelijk, omdat hun inkomen daarvoor te hoog is. Daardoor slagen mensen die wel graag naar een grotere woning willen verhuizen, bijvoorbeeld vanwege gezinsuitbreiding of omdat ze zich inmiddels financieel meer kunnen veroorloven dan toen ze de woningmarkt net betraden, er tóch niet in om die stap naar een grotere woning te maken. Dat heeft weer gevolgen voor veel meer woningzoekenden. Als mensen niet kunnen doorstromen, komt hun huidige woning niet vrij en kunnen starters niet instromen. De hele woningmarkt komt dan op slot te zitten.

Nieuwbouw voor doorstroom
Als Vechtdal Wonen proberen we de impasse wel te doorbreken. Zo gaan we binnenkort van start met een nieuwbouwproject, waarbij we naast sociale huurwoningen ook huurwoningen in de middenhuur gaan realiseren. Deze huurwoningen stellen we bij voorrang beschikbaar aan woningzoekenden die nu in een sociale huurwoning wonen. Zo bieden wij ook bovengenoemde doorstromers de mogelijkheid te verhuizen naar een andere woning en komt er meer aanbod vrij in de sociale huur. Ook gaan we hierover in overleg met de ketenpartners zoals gemeenten, ontwikkelaars en beleggers om te onderzoeken of we dit op meer locaties kunnen toepassen. Maar ook hiervoor geldt dat er dan wel woningen moeten zijn.

Verhuurderheffing

Het liefst bouwen we direct voldoende woningen bij, maar we zien ook beperkingen door de verhuurderheffing die de overheid sinds 2013 oplegt aan iedereen die meer dan vijftig sociale huurwoningen bezit. In de praktijk zijn dat voornamelijk woningcorporaties. We zien de heffing als een blok aan het been. De verhuurderheffing gaat ten koste van onze investeringen in nieuwbouw, verduurzaming, betaalbaarheid en leefbaarheid. Ter indicatie. Met het geld dat wij aan verhuurderheffing afdragen kunnen we jaarlijks zo’n 25 nieuwbouwwoningen realiseren. Er ligt voor ons een grote opgave op het gebied van bouwen van nieuwe woningen en het verduurzamen van de woningvoorraad, ook voor de lange termijn. Om die te kunnen waarmaken is het noodzakelijk dat die verhuurderheffing wordt afgeschaft.

Afbeelding
Afbeelding
College bezoekt Buitengebied Gramsbergen Hardenberg 34 minuten geleden
Afbeelding
Taalschool Hardenberg is verhuisd Hardenberg 57 minuten geleden
Afbeelding
Ontdekkingstochten in het stadshart van Hardenberg, in het IP Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 17 Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 2 uur geleden