Afbeelding

Gebiedscoöperatie helpt omwonenden van zonneparken op weg bij lokaal eigenaarschap

vr 15 oktober 2021 Hardenberg

Op verschillende plekken in de gemeente wordt duurzame energie opgewekt. Bij het geven van toestemming hiervoor, stelt de gemeente als voorwaarde dat omwonenden kunnen meeprofiteren. Om dit te regelen is een lokale energiecoöperatie nodig waar inwoners zelf aan het roer staan. Om inwoners hiermee op weg te helpen, is er een gebiedscoöperatie opgericht.

De gemeente vindt het belangrijk dat de omwonenden van bijvoorbeeld een zonnepark kunnen meeprofiteren. Opbrengsten van een zonnepark kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor een voorziening in de buurt, zoals het opknappen van een dorpshuis, of voor het verduurzamen van woningen in de omgeving van het zonnepark. Maar het is ook mogelijk dat inwoners financieel kunnen meedoen, door te investeren in het zonnepark. De gemeente maakt hierover afspraken met de initiatiefnemer bij het afgeven van de vergunning voor een zonnepark. Deze afspraken worden ook gemaakt bij vergunningen voor andere vormen van duurzame energieopwekking.

Om dit zogenaamde lokaal eigenaarschap te regelen is het nodig dat inwoners rond het initiatief zich organiseren in een lokale energiecoöperatie. Zo’n lokale energiecoöperatie wordt mede-eigenaar van bijvoorbeeld het zonnepark en krijgt zo een deel van de opbrengst. Binnen de coöperatie wordt vervolgens bepaald wat er met de opbrengst gebeurt.

Er zijn wel veel ideeën voor het opwekken van duurzame energie binnen de gemeente, maar er zijn nog weinig lokale coöperaties opgericht om daar een vervolg aan te geven. De gemeente wil inwoners hiermee helpen. Dit is ook afgesproken in het meerjarenprogramma Duurzaam Hardenberg. Daarom is de gemeente blij dat hiervoor een gebiedscoöperatie is opgericht.

Gebiedscoöperatie

Wanneer er nog geen lokale energiecoöperatie is, kan de gebiedscoöperatie mede-eigenaar van bijvoorbeeld het zonnepark worden. Ook kan de gebiedscoöperatie met de initiatiefnemer en de omwonenden afspraken maken over de manier waarop omwonenden kunnen meeprofiteren. De gebiedscoöperatie kan deze rol ook vervullen bij andere duurzaamheidsprojecten.

Jannes Janssen, Eric van Asten en Tjalle ter Stege vormen samen het dagelijks bestuur van de gebiedscoöperatie. Zij ondertekenden vandaag de oprichtingsakte van de gebiedscoöperatie. Daarnaast bestaat het bestuur uit Jan van Hoek, Wim Idema, Rien Juurlink en Gerwin Veltink. De laatste twee brengen veel ervaring mee vanuit hun rol in de ontwikkeling van het zonnepark van Lutten Levert.

Seine Kiwiet, Jorn Tolsma, Herman Brokelman en Wim Kiwiet
Wim Kiwiet Nederlands Kampioen sjoelen Sport Ingezonden 8 uur geleden
Het herdenking monument aan de Moerheimstraat
Dedemsvaart herdenkt Nieuws Ingezonden 12 uur geleden
Het is maar net welke bodem onder je bedrijf ligt wat maakt of het interessant is om mee te doen.
De bodem onder je bedrijf Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Kerk en medisch Kerk 16 uur geleden
Afbeelding
Mode en accessoires: welke 90s-trends zien we nog steeds terug? Partnerbijdrage 17 uur geleden