Afbeelding
Gert Stegeman

Gedenksteen bij camping De Vechtvallei onthuld

vr 8 oktober 2021 Hardenberg

In het kader van het vijftig jarig bestaan van de camping is, onder toeziend oog van wethouder Alwin te Rietstap, een heuse gedenksteen onthuld. Naast de wethouder waren Mariska ten Linthorst en de oudste zonen van eerdere en huidige eigenaar aanwezig alsook verdere familie, campinggasten en medewerkers. 

De jubilerende camping is in 1972 begonnen door Gerrit Willem Hutten onder de naam De Huneschans. De camping heeft glorietijden beleefd onder het beheer van Henk Hakkers, die de camping omdoopte tot De Rheezerkamp. Inmiddels heet de camping al geruime tijd De Vechtvallei. 

Het initiatief tot het onthullen van de gedenksteen kwam tot stand na een ontmoeting tussen Henny Hutten, de zoon van de oprichter en de huidige eigenaren, familie Stapel. Er werden foto’s getoond waar de realisatie van een sanitairruimte vastgelegd was. Daarnaast stond het jaartal 1972. Onderzoek van de Stichting Historische Projecten Hardenberg bracht oudere historie van het erf boven tafel, maar ook informatie die het jaartal uit het fotoalbum ondersteunde. Ook waren we bekend met een enorme kei die half onder het maaiveld verscholen lag. Eén van de door Henny getoonde foto’s toont een dragline met daarop een geweldig grote steen naast de bestuurderscabine. “Die bracht vader mee van projecten wanneer hij er één tegen kwam”. Familie Stapel, de huidige eigenaar, leek het een goed idee om, middels een plaquette, juist op de steen die de initiatiefnemer van de camping op het erf gebracht heeft, die steen te wijden tot gedenksteen. Een mooie start van een feestjaar! 

Vanochtend kwamen de oudste zonen van verschillende eigenaars en wethouder Alwin te Rietstap samen om de plaquette op de gedenksteen te onthullen. Henny Hutten (zoon van Gerrit Willem Hutten van De Huneschans), Gerritjan Hakkers (zoon van Henk Hakkers van De Rheezerkamp) en Bram Stapel (zoon van Aaron Stapel van De Vechtvallei) zijn alle drie oudste zonen van eigenaars. Bram(11 jaar) bediende onder begeleiding van Henny en Gerritjan een gedateerde graafmachine om het doek van de steen te verwijderen. 

Na de onthulling werd er door Henny en Gerritjan champagne ontkurkt waarna een toast uitgebracht werd op de komende vijftig jaar! Aaron en Annemarie Stapel gaven in een korte toespraak aan zeer dankbaar te zijn voor de alles wat de vorige eigenaars allemaal hebben betekend. “Mede door hun inspanningen is er een zeer bijzondere plek ontstaan. Ook de vriendelijkheid van gasten, buren en zakelijke partners wordt ervaren als een zegen. En natuurlijk de Grote Gever zelf komt toe alle lof en eer!” 

De plaquette beschrijft het ontstaan van het erf zelf en de verschillende eigenaren daarvan tot de start van de camping. De tekst sluit af met de bede dat alle bezoekers op het erf “verkwikt mogen worden en eeuwige vreugde mogen vinden”. 

Zo vormt deze onthulling een mooie start van het jubileum jaar waarin via tal van activiteiten stil gestaan wordt bij het jubileum. Andere activiteiten die in de planning staan zijn onder andere: een Rheezerkamp-reünie, een Huneschans-reünie, een feestelijke lunch voor alle jaarplaatshouders op de dijk, een vijverconcert en verschillende ballonvaarten die te winnen zullen zijn in de bingo’s tijdens het hoofdseizoen. Ook wordt er gewerkt aan een gedenkboek over specifiek dit erf dat zal verschijnen. Dit om alle mooie historie niet verloren te laten gaan, maar voor de toekomstige generaties vast te leggen. “Er is hier een hoop moois gebeurd, en wij hopen dat het beste nog moet komen!” volgens Stapel. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 8 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 13 uur geleden