Afbeelding
G. Brokelman

“Werken met en voor mensen is geweldig”

wo 11 augustus 2021 Hardenberg

Een kleine geschiedenis van bijna alles. Dat populair wetenschappelijke boek van de Amerikaanse schrijver Bill Bryson is een van de lievelingsboeken van Jan te Bokkel. Ruim 35 jaar was de Hardenberger één van de belangrijkste gezichten van de Bibliotheek. “Ik heb er van alles gedaan, maar het was nooit saai en altijd weer anders. Mijn hele carrière was digitalisering wel een rode draad. Dat was voortdurend een belangrijke motor voor verandering en vernieuwing”, aldus Jan, die binnenkort van welverdiend pensioen gaat genieten. Op 7 september wordt zijn officiële afscheid in het LOC gehouden.

Jan werd op 27 april 1955 in Aalten geboren. Met het diploma van de kweekschool op zak leek hij voorbestemd voor een carrière in het onderwijs. Na zijn militaire dienstplicht ging hij dan ook als onderwijzer aan de slag. Basisschool De Wiekslag in Bruchterveld was zijn eerste standplaats. Ondertussen volgde hij als enthousiast lezer, met een breed interessegebied, een bibliotheekopleiding. “De hele sfeer binnen het bibliotheekwezen heeft mij altijd zeer aangesproken. De rust die er heerst, maar vooral ook het contact met mensen. In de bibliotheek doe je het voor en met mensen. Dat vind ik geweldig”, licht Jan toe.

Na de afronding van zijn bibliotheekopleiding maakte hij de overstap van het onderwijs naar de bibliotheek. Jan heeft er altijd alles aan gedaan om mensen zich welkom te laten voelen in de bibliotheek en stond vooraan toen het besef rond de eeuwwisseling doordrong dat er een omslag gemaakt moest worden. “Boeken werden steeds meer een bijzaak. Weliswaar een belangrijke, maar wij moesten als bibliotheek meer de maatschappij in en meer aandacht gaan geven aan digitalisering. Er zijn heel veel mensen die graag aandacht willen, die het gevoel van verbondenheid met de mensen om zich heen en de gemeenschap willen versterken. De manier waarop dat digitaal kan geeft aan de ene kant heel veel kansen en mogelijkheden. Maar doordat we steeds meer met een scherm bezig zijn, verlies je soms voor de hand liggend echt contact. We hebben daar in coronatijd van alles met elkaar in meegemaakt en ik vond het fascinerend om te zien hoe in ons netwerk vele mogelijkheden qua lesmateriaal en manieren van communicatie beschikbaar kwamen”, aldus Jan, die onder andere studiekringen heeft opgezet en begeleid.

“Ook heb ik mee mogen doen aan de samenwerking met SeniorWeb, dat resulteerde in Vitaal Online: ICT-studenten van het Alfa-College koppelen aan ouderen om samen digitale uitdagingen te lijf te gaan. Inspiratie opdoen bij en meegeven aan Arbopositief. Ik heb er enorm van genoten en er vooral ook zelf veel van geleerd. Ik zou heel graag nog een verbouwing van de bibliotheek meemaken. En de ontwikkeling die nodig is om mensen in kwetsbare posities in de maatschappij meer en betere kansen te geven. Maar het is ook mooi om het stokje over te dragen aan jonge collega’s met nieuwe ideeën en zelf, samen met mijn partner, te gaan genieten van mijn kinderen en kleinkinderen, de mensen om me heen en mooie hobby’s, zoals lezen, gitaar spelen en wandelen. Dat ga ik ook zeker doen in dankbaarheid dat ik het werk allemaal heb mogen doen en met de wetenschap dat het werk bij de bibliotheek bij mijn opvolger Sophie Bosscher in goede handen is”.

Afbeelding
Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 12 uur geleden