Afbeelding

Loonbedrijf krijgt ruim 2 jaar voor verhuizing

do 29 juli 2021 Hardenberg

Een loonbedrijf aan de Noord Stegeren in Dedemsvaart krijgt, als het aan het college van B&W ligt, tot 1 december 2023 de tijd om het bedrijf te verhuizen naar bedrijventerrein Katingerveld in Balkbrug. De verhuizing is nodig omdat de bedrijfsactiviteiten – houtverduurzaming – niet zijn toegestaan op de huidige locatie.

Het loonbedrijf in het buitengebied van Dedemsvaart is gestart met houtverduurzamingswerkzaamheden. Buren die daar overlast van ondervinden hebben een verzoek om handhaving ingediend. De gemeente concludeerde dat de werkzaamheden op deze locatie niet zijn te legaliseren. Wel passen de bedrijfsactiviteiten op bedrijventerrein Katingerveld in Balkbrug. In overleg met beide partijen is geprobeerd overeenstemming te bereiken over bedrijfsverplaatsing en de termijn die daarvoor nodig is. Overeenstemming werd niet bereikt, maar wel heeft het loonbedrijf gedurende het overleg grond van de gemeente gekocht op Katingerveld.

Nu het overleg niet heeft geresulteerd in een gezamenlijk overeengekomen termijn voor de verhuizing, heeft de gemeente zelf een termijn gesteld: het bedrijf krijgt tot 1 december 2023 gelegenheid de bedrijfsactiviteiten te verplaatsen. De gemeente stelt daarbij dat het belang van de ondernemer om binnen deze gemeente te kunnen blijven voortbestaan zwaarder weegt dan de belangen van de buren bij een vroegtijdige beëindiging van de houtverduurzaming.

Risico

De vraag is of de buren dit ook een redelijke termijn vinden. Zo niet, dan kunnen zij bij de rechter vragen om een voorlopige voorziening. De gemeente neemt daarmee wel een risico. Volgens vaste rechtspraak is een begunstigingstermijn bedoeld om een overtreding op te heffen en niet om een overtreder de gelegenheid te geven een procedure tegen handhaving af te wachten. De termijn mag daarom doorgaans niet langer worden gesteld dan noodzakelijk is om de overtreding op te heffen. Of een termijn redelijk is hangt dus af van de vraag of de overtreding tijdig kan worden beëindigd, en niet of de overtreder dat op een bedrijfseconomisch gunstige wijze kan doen. Het is dus de vraag of de door het besluit van de gemeentelijke stand houdt.

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 18 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 18 uur geleden