Links Wim Kemink en rechts Harjan Winter.
Links Wim Kemink en rechts Harjan Winter. G. Brokelman

Samen sterk samen kerk

wo 21 juli 2021 Hardenberg


Toekomst Protestante Gemeente Lutten, Slagharen en Schuinesloot

De Gereformeerde Kerk en Hervormde Gemeente in Lutten, Slagharen en Schuinesloot gaan na de zomer verder als één Protestantse Gemeente. Van de drie kerkgebouwen blijft straks alleen De Lantaarn in Lutten over als gezamenlijke godshuis. De noodzaak tot samengaan is er, en het gevoel is goed.

Zo’n vijftig jaar terug is in de aanloop naar samengaan van beide kerkgemeenschappen al ingezet, pas nu wordt de eindstreep gepasseerd. Waar het de twee voetbalclubs in het dorp EMMS en sportclub Lutten niet lukt om elkaar te vinden zullen beide kerkgemeentes verder gaan als één gemeente ‘’beter voor iedereen” laat beide kerkenraadsvoorzitters Harjan Winter en Wim Kemink weten. 

Vanaf halverwege de 19e eeuw heeft Lutten/Slagharen/Schuinesloot meerdere gemeenten, waarvan onder andere Hervormd en Gereformeerd. Na vele jaren apart gemeente te zijn geweest werd er steeds meer samenwerking gezocht in het Samen op Weg-proces laat beide kerkenraadsvoorzitters weten. 

De jeugd nam hierin het voortouw en vanaf de jaren 70 is dit samengevoegd tot het gezamenlijk jeugdwerk van de Emmaüsgemeente Lutten, Slagharen en Schuinesloot. 2021 is het jaar dat niet alleen het jeugdwerk maar de gemeenten van de Gereformeerde en Hervormde kerk fuseren en samen verder gaan als Protestantse Gemeente. Eén Heer, één geloof, één Heer. 

Fusie

Op donderdagavond 22 juli om 20.00 uur wordt in de Kruiskerk door beide gemeenten de handtekeningen gezet om als één gemeente verder te gaan. Met deze fusie gaan we ook van drie kerkgebouwen naar één kerkgebouw. Het plan is om als toekomstig kerkgebouw de Lantaarn in Lutten te gaan gebruiken. De Lantaarn zal verbouwd/aangepast worden zodat het een kerk wordt van ons allemaal. Waar iedereen welkom is en waar iedereen zich thuis zal voelen. Dit betekent dat de Kruiskerk in Lutten en de Kapel in Schuinesloot worden gesloten. Deze gebouwen zullen te koop gezet worden, dit zal na de vakantie opgepakt worden.

Startzondag

De startzondag vindt plaats op 5 september in en rondom de Lantaarn, de plek waar straks als gezamenlijke gemeente zullen komen. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd. In verband met de huidige maatregelen wordt verzocht om je aan te melden via emmausgemeentelutten@gmail.com. 

Afbeelding
Afbeelding
Veilig online met de Regiobank Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Opwekkingsliederen zingen in de Sionskerk in Mariënberg Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Wandeltocht Vilsteren samen actief Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Eenzijdig ongeval op Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 16 uur geleden