Afbeelding
G. Brokelman

Kiezen voor een ander beroep in coronatijd

wo 21 juli 2021 Hardenberg

De coronacrisis heeft een grote weerslag op de horeca. De strenge regels die voor de horeca gelden vanaf het moment van heropening zorgen ervoor dat de omzet in de horeca ver achterblijft ten opzichte vorig jaar.

Gerko Kremer is beheerder van het dorpshuis Het Gebouw Hoogenweg te Hoogenweg. Op dit moment is de horeca weer open en mogen er weer feestjes georganiseerd worden. Gerko heeft in de coronacrisis gekozen om er een ander beroep/werk bij te nemen. 

Terugkijkend op de coronatijd. De horeca lag stil en dat gold dus ook voor Gerko in Het Gebouw Hoogenweg. Normaal gesproken bruist het van energie en is het druk met alle verenigingen die komen. Bijvoorbeeld de biljarters, de darters, de gymvereniging, toneelverenigingen en alle mensen die even naar het bruin café komen voor een hapje en drankje en de feestjes die gehouden werden. 

“Hoe kijk ik terug? Niet zo best. De eerste lock down viel nog mee. Ik heb ook wel een goede zomer gehad met het terras, maar de tweede lockdown was toch wel een stuk pittiger. Alles lag stil. Eerst krijg je nog een TVL-lening, maar ook dat houdt op en dan beland je in de bijstand voor 3 maanden”, aldus Gerko.

Voor Gerko kwam er optie voor een andere baan als conciërge op de school Pro Hardenberg in Hardenberg. Pro Hardenberg is een school voor praktijkonderwijs.  Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen die geen diploma in het voortgezet onderwijs kunnen halen en voorbereidt worden op de functies binnen de arbeidsmarkt. 

Gerko had ooit aangegeven dat als hij de lock down in de coronatijd niet overleefde dat hij probeerde om weer in de horeca aan de slag te gaan. Gerko had als stagebegeleider wel enige ervaring met de leerlingen van Pro Hardenberg en kon zodoende vier dagen per week aan de slag bij Pro Hardenberg. “Toevallig kwam dit ter sprake tijdens de vakantieborrel van Pro Hardenberg hier in het gebouw. De school was op zoek naar een vervanger van de huidige conciërge. De stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd en aangenomen. Dit was natuurlijk wel wennen. Omgaan met jongeren met een rugzakje. Maar het werk bevalt erg goed”, aldus Gerko. “Langzamerhand mocht ik ook les gaan geven als docent koken. Kinderen leren koken en omgaan met het bedienen van klanten”.

In de tweede lock down werd deze functie uitgebreid naar vijf werkdagen en werd Gerko naast conciërge ook docent koken. “Pasgeleden werd nog een avond georganiseerd voor de leerlingen en ze moesten hun eigen ouders/verzorgers bedienen en voorzien van eten. Was een erg leuke avond”.

“Op dit moment trekt de horeca weer aan. De verenigingen komen weer terug. Ook de mensen gaan weer feestjes plannen. Ik werk nu 40 uur op de school en zal in het weekend en avonduren ook in Het Gebouw werkzaam zijn. Het is natuurlijk niet vol te houden om werkweken van ongeveer 80 uur te gaan maken. Hier moet ik een weg in vinden en in overleg gaan met het bestuur van Stichting Hoogenweg en Pro Hardenberg. Ik ga het in ieder geval een jaar proberen, kijk wel hoe het loopt en of ik een keuze moet gaan maken tussen de twee banen”, eindigt Gerko dit gesprek.

Afbeelding
College wil maatwerk leveren voor hele gemeente Twenterand 4 minuten geleden
Afbeelding
Gloednieuw yogacentrum Refeel opent op 11 mei a.s. tussen 14:00 - 16:30 uur haar deuren! Partnerbijdrage 11 minuten geleden
Afbeelding
Zangdienst Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Bridge kring Vroomshoop Twenterand 2 uur geleden
Seine Kiwiet, Jorn Tolsma, Herman Brokelman en Wim Kiwiet
Wim Kiwiet Nederlands Kampioen sjoelen Sport Ingezonden 11 uur geleden