Plaquette / Gedenkteken Ernest Hansen
Plaquette / Gedenkteken Ernest Hansen H. Redder

Herinneringsplaquette voor oorlogsheld piloot Ernest Arden Hansen

vr 18 juni 2021 Hardenberg Ingezonden

In de Snijgroenkwekerij van der Elst te Dedemsvaart wordt sinds 18 juni op de plek waar de Amerikaanse vlieger Ernest Arden Hansen aan het eind van de oorlog zijn leven verloor de herinnering in de geschiedenis levend gehouden door een plaquette.  Het werd geplaatst op de verjaardag van Ernest door Erik de Jonge, eigenaar van de kwekerij en Herman Redder.

Negen Amerikaanse bemanningsleden telde de viermotorige bommenwerper van het type B-17G, een ‘Flying Fortress’ met de naam ‘Maid to Order’ (dienstmeisje).  Opgestegen vanaf de basis Deenethorpe in midden-Engeland, had de bemanning met succes de olieraffinaderij ‘Nordstern’ in Gelsenkirchen  gebombardeerd. 

Plotseling echter kwam het toestel onder Flak, (Flieger Abwehr Kanonen) te liggen en vlogen de granaten met honderden tegelijk tussen de bommenwerpers door. Drie toestellen waren er al getroffen, toen ook het toestel van Hansen en zijn kompanen aan de beurt was.  De rechter vleugeltip werd weggeschoten. De ‘Maid To Order’ vloog het Nederlandse luchtruim binnen. Op dat moment ontdekte de staartschutter een ernstig brandstoflek. 

De hoop om Engeland te bereiken is vervlogen. De rechtervleugel gaat branden. Hansen draaide het toestel en koerste terug, om een landing in het IJsselmeer te voorkomen. In het ijskoude water met de zware vliegkleding en de parachutekoorden hadden ze nauwelijks overlevingskans. Zeven van hen sprongen met hun parachute van boord. Ook piloot Hansen, die het toestel zo lang mogelijk in de lucht had gehouden om de mannen gelegenheid te geven op tijd te springen verlaat het toestel. Een explosie en brandende brokstukken van het vliegtuig zweefden om hem heen. Een ervan trof zijn inmiddels open gegane parachute, waarna Hansen reddeloos naar beneden stortte; tot afgrijzen van de toeschouwers op de grond.  Twee mannen Wade Brunson en Joseph Del Torto konden het vliegtuig niet meer op tijd verlaten en werden door buurtbewoners met hun open gesprongen parachutes gevonden in het staartstuk.

Hansen werd door buurtbewoners in de kwekerij aan de Vierde Wijk gevonden. Duitse soldaten arriveren en nemen persoonlijke eigendommen van hem in beslag. Dokter Fock van Coppenaal uit Dedemsvaart arriveert en constateert een gebroken nek, hij kan helaas niets voor Ernest doen. In een bootje werd Ernest door de Vierde Wijk naar het Rheezerend Dedemsvaart gevaren. Zondagmorgen 18 februari is Ernest in een eregraf op de begraafplaats ‘Achterveld’ begraven en op 2 maart 1946 werd hij herbegraven op Margraten en 29 januari 1949 definitief in Californië  U.S.A. ter aarde besteld. 

Ernest was geboren 18 juni 1922 en was op de highschool een briljante leerling. Na de vliegersopleiding in Amerika arriveerde hij in 1944 in Engeland. Hij ontwikkelde zich als een superieur vlieger en werd wegens buitengewoon dapperheid vijf keer gedecoreerd. Hij was een ongelooflijk geliefd familielid, zijn familie was ontroostbaar na het overlijdensbericht.  In 1949 hebben zijn ouders het ouderlijk huis verkocht, de moeder van Ernie vond het moeilijk om in deze buurt te blijven wonen nadat hun enige zoon overleden was.  Het huis en de omgeving bracht een voortdurende herinneringen op aan het verlies van hun zoon.

Familieleden van Ernest zijn zeer dankbaar voor de  Engelse uitgave van het boek: De noodlottige missie van de  ‘Maid to Order’ waar de laatste missie van Ernest  en zijn bemanningsleden duidelijk beschreven is.  Familieleden van Ernest hebben plannen gemaakt om de plaats van het ongeval te bezoeken

H. Redder en E de Jonge plaatsen plaquette Ernest Hansen
piloot Ernest Arden Hansen
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 13 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 19 uur geleden