Anchor: iQ Makelaars Vechtdal
Anchor: iQ Makelaars Vechtdal

Waar moet je op letten bij het kiezen voor een makelaar?

do 17 juni 2021 Hardenberg

De kogel is door de kerk: je gaat je huis verkopen! Een grote en spannende stap, waarbij veel keuzes komen kijken. Je wilt natuurlijk dat de verkoop snel en veilig verloopt, en de keuze voor een makelaar is hierop van grote invloed. Maar hoe weet je nou zeker dat je de juiste makelaar selecteert? En welke keuzes heb je hierin eigenlijk? iQ Makelaars Vechtdal vertelt je er graag meer over. 

Internetmakelaar vs. traditionele makelaar

In de makelaardij wordt onderscheid gemaakt tussen traditionele makelaars en internetmakelaars. Een traditionele makelaar is de makelaar zoals je die gewend bent; deze komt bij je langs om kenmerken van de woning op te nemen en met jou te overleggen over het verkoopproces. In dit hele verkoopproces neemt de makelaar ook het voortouw, en regelt bijvoorbeeld de online marketing en bezichtigingen. Een internetmakelaar komt daarentegen niet bij je langs. Deze gaat er vanuit dat je veel dingen zelf regelt, zoals het maken van de verkoopfoto’s, het verzamelen van informatie en het organiseren van bezichtigingen. Voordeel hiervan is dat je dit uiteraard ook terug ziet in de prijs. De keuze voor een internetmakelaar of traditionele makelaar is dus met name afhankelijk van je budget en de mate waarin je geholpen wilt worden.

Makelaarskosten

De kosten van een makelaar zijn natuurlijk ook van grote invloed op je keuze. Deze tarieven zijn meestal op basis van een percentage van de verkoopprijs, en worden ook wel courtage genoemd. De courtage is voor elke makelaar verschillend, en landelijk zijn er geen afspraken over de maximale courtage die een makelaar mag hanteren. Vaak zit het percentage tussen de 1 en 2 procent van de verkoopprijs. Het is wel belangrijk om niet alleen naar de courtage zelf te kijken, maar ook naar wat je ervoor terugkrijgt. Zo zijn internetmakelaars natuurlijk goedkoper, maar dit komt ook doordat de service die je ontvangt een stuk beperkter is. Daarnaast rekenen veel makelaars opstartkosten, bijvoorbeeld voor het opnemen van de woning en het creëren van een advertentie. Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de voorwaarden en de service van een makelaar, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. 

Lid vereniging of brancheorganisatie

In principe kan iedereen zijn eigen makelaarskantoor starten en zichzelf een makelaar noemen, zelfs wanneer hier geen opleiding voor gevolgd is. Toch is het verstandig om te kiezen voor een makelaar die ook bij een beroepsorganisatie is aangesloten. Vanuit zo’n organisatie, zoals VBO of NVM, worden controles uitgevoerd op de aangesloten makelaars, waardoor kwaliteit écht gewaarborgd wordt. Een aansluiting bij een vereniging of organisatie werkt als een soort keurmerk voor makelaars, en hierdoor weet je dus een stuk zekerder dat je goed zit.

Funda-beoordeling en reviews

Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar beoordelingen van klanten. Uiteindelijk hebben zij de service van een makelaar direct ervaren, en daarom kunnen ze je ook veel vertellen over de kwaliteit van de makelaar. Op Funda kun je de recensies van elk makelaarskantoor bekijken, net als het gemiddelde cijfer dat zij krijgen van klanten. Met dit gemiddelde kun je verschillende makelaars gemakkelijk vergelijken.

Voeren van gesprekken

Natuurlijk kun je online veel informatie vinden over een makelaar, maar vaak zegt een kennismakingsgesprek het meest. Dit is deels een gevoelskwestie, want je wilt natuurlijk meteen het idee hebben dat het goed zit. Tegelijkertijd is een gesprek geschikt om te kijken in hoeverre een makelaar goed voorbereid is en ook een plan van aanpak heeft. Zo kun je tijdens een kennismaking onder meer vragen naar een geschatte verkoopprijs en verkooptijd. Ondanks dat je natuurlijk zelf het liefst de hoofdprijs wilt voor jouw woning, moet je hier wel kritisch in blijven en bedenken hoe reëel de schatting van de makelaar is. Door met meerdere makelaars vrijblijvend in gesprek te gaan kun je snel een beter beeld vormen van wat wel of niet bij jouw situatie past.

iQ Makelaars – No Cure No Pay

iQ Makelaars is een gecertificeerde, traditionele makelaar in een modern jasje. Vanuit onze servicegerichte aanpak begeleiden we je bij het gehele verkoopproces, van de waardebepaling tot het sluiten van een overeenkomst. Bovendien werken wij op basis van No Cure No Pay, en rekenen we dus geen opstart- of intrekkingskosten. Jij hoeft pas te betalen wanneer de woning ook daadwerkelijk verkocht is. Hierdoor doen wij er alles aan om voor jou het beste resultaat te behalen! Ben jij van plan je woning te verkopen? Een van onze makelaars komt graag vrijblijvend langs voor een kennismaking en een gratis waardebepaling. Neem gerust een kijkje op onze website voor meer informatie.

Afbeelding
Gemeente zegt nee tegen tv-documentaire Hardenberg 25 minuten geleden
Afbeelding
FNV 'bespreekt' financieel misbruik van ouderen Hardenberg 43 minuten geleden
Afbeelding
Inloopuurtje Media Ukkie Dagen Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Sjoelen Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Sjoeluitslagen Sios'83 Hardenberg 2 uur geleden