Dick van Faassen
Dick van Faassen

Dick van Faassen: streek(taal)historicus met hart voor Lutten

wo 12 mei 2021 Hardenberg

Op 4 mei overleed op negentigjarige leeftijd Dick van Faassen in het Borsthuis in Hengelo. Dick publiceerde over Lutten aan de Dedemsvaart en deed onderzoek naar het ‘Voarts’, het dialect dat werd gesproken in Lutten en andere plaatsen langs de voormalige Dedemsvaart. Op 10 mei was de crematieplechtigheid in familiekring.

Dick was gesteld op zijn vrijheid en onafhankelijkheid. De laatste maanden moest hij daarop enorm inleveren en voerde hij strijd tegen de vervelende ongemakken van het ouder worden met een slopende benauwdheid. Na een heupoperatie kwam hij toch weer redelijk op de been. Maar het coronavirus lag als een sluipschutter op de loer. En dat werd hem fataal.

Werktuigbouwkundige

Dirk Jan (Dick) van Faassen (Lutten, Ambt Hardenberg, 17 februari 1931) studeerde werktuigbouwkunde in Den Haag. Hij stond in de jaren ’60 als leidinggevende bij de COGAS aan de wieg van de megaoperatie om het centrale deel van Overijssel van aardgas te voorzien. Hij leidde stortgasprojecten in Vasse en Delden en ontving ook na zijn pensionering studenten uit de gehele wereld om zijn kennis daarover te delen.

Nedersaksisch dialect

Sinds 2011 werkte Van Faassen mee aan Wikipedie, de Nedersaksiche encyclopedie met artikelen in dialect. Dick van Faassen stelde dat het dialect dat wordt gesproken langs de voormalige Dedemsvaart, van Balkbrug tot De Krim, veel verwantschap vertoont met het Zuid Drents, maar ook specifieke eigen woorden en uitdrukkingen heeft. Dick van Faassen woonde in Borne, maar voelde zich sterk verbonden met Lutten.

Auteur

Hij publiceerde een aantal boekjes: Schaduwen rond de watertoren (oorlogsherinneringen van een schooljongen uit Lutten, 2010); Sporen der vaderen (Een kroniek over de familie Vaassen, later Van Faassen, gedurende een periode van meer dan 350 jaar, waaronder drie generaties rentmeesters van landgoed De Groote Scheere, 2011); Moi; Proat en road langs de Voart (verhalen over het dorp en de historie en Lutterse woorden met woordverklaringen, 2012). De informatie uit het boekje werd gebruikt voor de website detaalvanlutten.nl van MijnStadMijnDorp, een project van Historisch Centrum Overijssel.

De taal van Lutten

De taal van Lutten is een project dat ‘het dialekt van Lutten en umstreken op de kaarte wil zetten en is veural bedoeld veur Luttenaarn die heur dialekt in staand wilt holden.’ Op deze site is ook de rubriek ‘Taalwiezer Lutters’ opgenomen, ‘met naam- en warkwoorden, uutspraok, eigenoardigheden in ‘t Luttens, Zo proate wi’j in Lutt’n en artikelen, zoals van Dick van Faassen, die schrijft over turfsteken en het Huis Collendoorn. ).

Dick van Faassen was de zoon van Harman van Faassen, de laatste sluiswachter van Sluis VII in Dedemsvaart, en de oudere broer van streekdichter Gerrit van Faassen (Henduk van ´t Westende, dichter van het Taalfestival Hardenberg).

Zie ook https://web.archive.org/web/20170911165325/http:/detaalvanlutten.nl/

www.mijnwoordenboek.nl/dialect/Lutters.

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 8 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 8 uur geleden