Afbeelding
Gemeente Hardenberg

Samen de strijd aan tegen eenzaamheid

wo 12 mei 2021 Hardenberg

I

De gemeente Hardenberg heeft een coalitie gevormd in de strijd tegen eenzaamheid. De Stuw, De Kern en Bibliotheek Hardenberg zijn coalitiegenoten van het eerste uur. Doel van de coalitie is om samen eenzaamheid onder inwoners tegen te gaan, en nog meer organisaties aan te laten sluiten.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. (Bron: www.eenzaamheid.nl)

Onder de aandacht brengen

Gemeente Hardenberg is gestart met een kleine coalitie tegen eenzaamheid. Samen met een aantal partners willen zij eenzaamheid onder de aandacht brengen onder een groot aantal partijen, zowel in het publieke als private domein. Het opzetten en uitbreiden van de coalitie moet leiden tot bewustwording, signalering en actie om eenzaamheid tegen te gaan. Gemeente Hardenberg heeft in januari 2021 een Ouderenakkoord met diverse partners afgesloten. Coalitie tegen eenzaamheid is hier een onderdeel van. “Maar we zijn er niet alleen voor ouderen. Coalitie tegen eenzaamheid is er voor iedereen”, laat Thea van Diepen namens gemeente Hardenberg weten. Marlon Ruben, medewerker de Stuw: “Eenzaamheid is er in alle lagen van de bevolking”.

Veel deelnemers aan bijeenkomst

In februari dit jaar is er een bijeenkomst georganiseerd door De Stuw, De Kern, bibliotheek Hardenberg en gemeente Hardenberg. Deze bijeenkomst was onder leiding van Jeannette van der Meer, adviseur ministerie VWS. “Aan deze bijeenkomst hebben 35 organisaties deelgenomen. Je kunt hierbij denken aan huisartsen, GGZ, woningbouwverenigingen, welzijnsorganisaties et cetera. Deze bijeenkomst heeft geleid tot nieuwe tips, inzichten en ideeën. We gaan nu verder in kleine werkgroepen om de ideeën tot uitvoer te brengen, vertelt Thea.

Herkennen en signaleren

“Het is erg lastig om eenzaamheid te erkennen en te signaleren. Hoe kom je met deze mensen in gesprek? We willen graag zoveel mogelijk partijen erbij betrekken. Een belangrijk aspect hierbij is de bewustwording dat er veel mensen eenzaam zijn. Eenzaamheid wordt onder andere ontdekt door de wijkverpleegkundige, de kassière in de winkel, de maaltijdbezorger, de kerken. We hebben iedereen nodig om eenzaamheid te erkennen”. Om de bewustwording te vergroten wordt er bijvoorbeeld een Week van de Ontmoeting georganiseerd of verschillende workshops om eenzaamheid te herkennen.

Aanbod overzichtelijk maken

Wat de coalitie in ieder geval gaat oppakken is het aanbod van activiteiten dat er al is in de gemeente Hardenberg, overzichtelijk bij elkaar te brengen. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om anderen te ontmoeten bijvoorbeeld via De Stuw, zij brengen mensen bij elkaar en dat doen ze op maat. Maar ook kunnen mensen individuele ondersteuning krijgen via De Kern. De Bibliotheek organiseert verschillende activiteiten waarbij mensen bij elkaar komen om te lezen of te werken aan digitale vaardigheden. Er zijn veel mogelijkheden, maar die zijn nog niet bij iedereen bekend. Marlon Ruben, sociaal werker van de Stuw. “Voor de activiteiten is er heel veel aanbod in Hardenberg. Het jongerenwerk in Hardenberg organiseert veel voor jongeren. De Buurtkamer is er voor alle leeftijden. Er zijn digitale maatjesavonden. Maar er is te weinig samenwerking. We weten van elkaar niet wie wat doet. We moeten samen de nieuwe uitdaging aangaan”.

Soorten eenzaamheid

“Je hebt verschillende soorten eenzaamheid. Ik denk dat we in Hardenberg heel veel activiteiten hebben voor de sociale eenzaamheid. Maar daarnaast heeft een grote groep ook te maken met emotionele eenzaamheid. Hoe herken je deze eenzaamheid. Ik denk dat hier nog heel veel winst te behalen valt door samen te werken, bij emotionele eenzaamheid gaat het meer om zingeving, invulling van het leven”, vertelt Thea.

Taboe

“Op eenzaamheid rust ook een taboe. Deze taboe moet worden doorbroken. Ik merk nu wel dat er in coronatijd veel meer mensen aan de bel trekken dan voorheen. Dit wil volgens mij niet zeggen dat er heel veel meer eenzaamheid is. De drempel is nu ook gemakkelijker. Er is veel meer aandacht voor eenzaamheid. Het is niet meer raar”, aldus Marlon “Bij emotionele eenzaamheid kunnen in Hardenberg de kerken een grote rol spelen.

Samen

“Met de coalitie tegen eenzaamheid is het de bedoeling om goed in kaart te brengen, welke activiteiten er zijn en waar men terecht kan. En dit kan alleen maar door een goede samenwerking tussen de verschillende partijen”, vertelt Thea. Belangrijk is om het kenbaar eb zichtbaar te maken en om dit met elkaar te doen. Samen gaan we de uitdaging aan, eindigen Thea en Marlon het gesprek.

High school students walking on stairs between lessons in college building,sad schoolgirl sitting alone on staircase
Afbeelding
Afbeelding
Dialectmaand wordt afgesloten met boekpresentatie Hardenberg 15 minuten geleden
Afbeelding
B&W stemmen voor aantal nieuwe stembureaus Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Gemeente zegt nee tegen tv-documentaire Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
FNV 'bespreekt' financieel misbruik van ouderen Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Inloopuurtje Media Ukkie Dagen Hardenberg 2 uur geleden