Burgemeester Offinga legt een witte roos op het graf van een omgekomen bemanningslid van een geallieerde bommenwerper.
Burgemeester Offinga legt een witte roos op het graf van een omgekomen bemanningslid van een geallieerde bommenwerper. G. Brokelman

Herdenking oorlogsslachtoffers in Hardenberg

di 4 mei 2021 Hardenberg

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en vredesoperaties. In alle gemeenten in Nederland werd vandaag de herdenkingen gehouden.

Op dinsdag 4 mei was er een bloemlegging op de begraafplaats Nijenstede aan de Stationsstraat in Hardenberg. Op de graven van verzetsman Jan Hendrik Prenger en oorlogsslachtoffers Derk Jan Plaggenmarsch en Gerrit Jan Hekman werden bloemen gelegd. Samen met burgemeester Maarten Offinga en Gert Weitkamp van het 4-meicomité werd er stil gestaan bij en gesproken over de bombardementen vanuit Engeland op Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in de gemeente Hardenberg zeven vliegtuigen gecrasht. De 21 bemanningsleden die daarbij omkwamen zijn op dit kerkhof begraven. Burgemeester Maarten Offringa legde bij alle graven een witte roos op het graf.


Bijschrift - G. Brokelman

In de avond was er de herdenking bij het monument nabij het gemeentehuis. Met de Last Post van Arne Schepers, twee minuten stilte en het Wilhelmus.  Burgemeester Maarten Offinga legde namens de gemeente de eerst kranslegging gevolgd door Gert Weitkamp namens het 4-mei comité. Arnoud Pullen legde de krans namens het Joodse werkkamp Molengoot . Hierna volgde Henk Herbers Stichting Indië monument waarna Henk Leemhuis Platform voor kerken naar voren kwam om een krans te leggen. Susan ter Veen en Dinet Vasse legde bloemen namens de families Arends en Meilman.


Bijschrift - G. Brokelman

Burgemeester Offinga: “Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het was een ongewoon jaar, waarin we oorlogsslachtoffers niet met elkaar konden herdenken. En 75 jaar vrijheid niet met elkaar konden vieren. Ook dit jaar kunnen we niet bij elkaar komen. Toch is het belangrijk dat we blijven herdenken. Dat we de herinnering levend houden. Dat doen we door de verhalen te blijven vertellen van wat er toen gebeurd is. Met woorden en beelden. Door naar die verhalen te luisteren, kom je dichter bij de mensen van toen. Ook het herdenkingsmonument in Hardenberg vertelt een verhaal. Het is het verhaal van vier mensen die verlies, verdriet, verzet en vrijheid levensgroot uitbeelden. Het herinnert ons aan de 142 oorlogsslachtoffers uit de gemeente Hardenberg wiens namen we op het monument kunnen lezen. ‘Opdat wij niet vergeten’”. 

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 8 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 13 uur geleden