Afrikaanse Varkenspest - Agrio, Ellen Meinen
Afrikaanse Varkenspest - Agrio, Ellen Meinen Copyright; Agrio, Ellen Meinen

Ben jij ook wel eens bang door buitenvarkens?

wo 18 augustus 2021 De Boer op

We kennen allemaal vast wel eens een angstig moment of iemand in de kennissenkring die bang is om corona te krijgen. Het is een raar virus. Je ziet het niet maar het is er wel.

Dit virus doet mij denken aan een heel ander virus genaamd Afrikaanse varkenspest. Dit is een virus waar we als mensen geen last van hebben. En dat maakt het extra beangstigend voor varkenshouders. Dit virus verstopt zich in vlees, vleeswaren en in wilde zwijnen.

Dit virus zorgt er namelijk voor dat een varken niet alleen ziek wordt, maar zelfs hieraan doodgaat. Helaas is er geen vaccin beschikbaar. Er is dus écht geen redden aan als de dieren besmet worden! Nu denkt u misschien, ach als het maar één varken is. Maar zo werkt het niet. Het is net als het eerste coronageval. Voor de varkenshouders komen er dan héél veel maatregelen met verstrekkende gevolgen die zelfs kunnen leiden tot het ruimen van alle gezonde varkens in bepaalde regio’s. Het is écht te beangstigend om daar verder over na te denken. Hoe kunnen we het dan voorkomen? Nou daar ben ik uw hulp bij nodig!

Zoals ik al schreef kan het virus ook in vlees en vleeswaren zitten. Geef een varken daarom NOOIT vlees of vleeswaren. Of het nu een hobbyvarken is, het varken op de kinderboerderij of die leuke buitenvarkens die je ergens ziet lopen. Dat is het eerste dringende verzoek!

Maar er is ook een tweede verzoek. Inmiddels staan er gelukkig waarschuwingsborden bij parkeerplaatsen langs de N-wegen en snelwegen, dat je afval in de afvalbak moet doen om varkenspest te voorkomen. Als deze bakken overvol zitten, kan je gratis naar Rijkswaterstaat bellen, zodat zij het legen en opruimen. Maar helaas staan op de parkeerplaatsen bij wandelgebieden geen borden om men hierop te wijzen. Dus lieve mensen, neem alsjeblieft al je afval mee! Het voorkomt varkenspest, wekt minder angst bij varkenshouders en is goed voor het milieu!

Ruth van der Haar, varkenshoudster

Foto: Agrio, Ellen Meinen

Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 2 minuten geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 17 minuten geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Majorettes in actie Twenterand 3 uur geleden